Recepty s alkoholem: Jablkové palačinky s ciderovou omáčkou
POTŘEBUJETE: 250 ml mléka, 120 g polohrubé mouky, sůl, máslo
Na náplň: 4 jablka, 1 lžíci másla
Na omáčku: 60 g moučkového cukru, 200 ml cideru, 2 lžíce zakysané smetany, 4 lžíce krupicového cukru na posyp
Na náplň si nakrájíme jablka na osminky a osmažíme je na másle po obou stranách dozlatova. Vejce rozmícháme v mléce a za stálého šlehání přimícháme mouku se špetkou soli. Necháme aspoň 30 minut odležet. Pak potřeme rozpálenou pánev rozpuštěným máslem, nalijeme do ní naběračkou tenkou vrstvu těsta, necháme ho roztéct po celé ploše a pomalu pečeme asi 2 minuty. Palačinku obrátíme a opečeme i po druhé straně dozlatova. Omáčka: Žloutky vyklepneme do ohnivzdorné misky a přimícháme cukr s ciderem. Misku položíme na hrnec s vroucí vodou a metličkou směs šleháme. Když omáčka zhoustne, asi za 5 až 10 minut, sundáme misku z hrnce a přimícháme smetanu. Palačinky složíme do trojúhelníků a naplníme jablky, dáme je na mísu a posypeme cukrem. Chvilku je prohřejeme v troubě a poté přeneseme na stůl. Přelijeme je ciderovou omáčkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.