Snídaně jako dobrý začátek: Bylinkovo-zeleninová focaccia
POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky, 1 pytlíček Sušeného droždí, Labeta 1 hrneček vlažné vody (200 ml, dle potřeby lze malinko přidat), 2 lžíce oleje, 1 lžičku cukru, 1 ½ lžičky soli, zeleninu a bylinky na ozdobu (pažitku, petrželku, rajčata, jarní cibulku, papriku, kukuřici)
Droždí vysypeme do vlažné vody, přidáme lžičku cukru a necháme přikryté na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Prosátou mouku smícháme se solí a olejem, přidáme kvásek a vypracujem vláčné a hladké těsto. Zbylou vodu přiléváme dle potřeby. Těsto důkladně prohněteme, až se začne oddělovat od stěn mísy, utvoříme kouli, kterou necháme kynout v míse hojně vymazané olejem, protože těsto bude pořád trochu lepit. Kouli těsta taktéž potřeme olejem. Necháme cca půl hodiny kynout přikryté na teplém místě. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto rozválíme na placku 1,5 – 2 cm vysokou, potřeme lehce olejem a ten do ní prsty vtlačíme. Povrch placky posypeme nakrájenou zeleninou a bylinkami. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 – 25 minut do zezlátnutí. Focaccia je výborná s máslem, margarínem, nebo oblíbenou pomazánkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.