Snídaně jako dobrý začátek: Špaldovo-ovesné houstičky

POTŘEBUJETE: 150 ml polotučného mléka, 20 g droždí, 5 g třtinového cukru, 620 g celozrnné špaldové mouky hladké, 300 ml vody, 10 g soli, 20 g jemných ovesných vloček
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, nalijeme ho do mísy, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme třtinový cukr. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek asi 20 – 30 minut. Pak přidáme mouku, vodu a směs důkladně prohněteme v robotu nebo ručně. Podle potřeby přidáme vodu. Hotové těsto necháme pod utěrkou 40 – 50 minut kynout v teple. Poté ho rozdělíme na 7 dílů a na pomoučené pracovní ploše vytvarujeme 7 bulek, které dáme na plech s pečicím papírem. Každou posypeme trochou ovesných vloček. V troubě vyhřáté na 230 ºC 5 minut, poté stáhneme teplotu na 210 ºC a pečeme dalších 30 – 35 minut. Houstičky necháme pomalu vychladnout na mřížce. Podáváme ke sladkým i slaným snídaním.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.