Zákusky: Italské maritozzi
POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 125 ml vlažné vody, 6 g sušeného droždí, 1 lžíci medu, 40 g másla, 1 vejce, 1 pomeranč sůl, 1 bílek na potření
Na náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 25 g moučkového cukru
Na polevu: 50 ml vody 75 g cukru krupice
V misce smícháme vlažnou vodu se sušeným droždím a lžící medu. Necháme 10 minut odpočinout. Do větší mísy dáme prosetou mouku s cukrem, špetkou soli, nastrouhanou kůrou z pomeranče a promícháme. Přidáme kostičky másla a prsty promneme. Na závěr přidám kvásek spolu se žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Těsto ještě zhruba 5 minut prohněteme na lehce pomoučeném válu. Vytvarujeme kouli, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (90 – 120 minut). Pak ho znovu prohněteme, rozdělíme ho na 6 stejně velkých dílů. Z každého vytvoříme oválnou bulku, kterou dáme na plech s pečicím papírem. Necháme ještě přikryté 30 minut kynout v pokojové teplotě. Bulky potřeme bílkem a necháme opět kynout asi hodinu. Pak bulky vložíme do trouby a pečeme 20 minut při 180 ºC. Upečené bulky potřeme cukrovou polevou, kterou připravíme svařením vody s cukrem. Vyšleháme smetanu s cukrem na tuhou šlehačku, vychladlé bulky nařízneme a plníme pomocí cukrářského sáčku.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.