Recepty s alkoholem: Rizoto se sušenými rajčaty
POTŘEBUJETE: 100 ml olivového oleje, 2 kusy řapíkatého celeru, 1 středně velkou cibuli, 2 bobkové listy, 300 g rýže, na rizoto natrhané lístky z menšího svazku tymiánu, 150 g sušených rajčat, sůl a čerstvě namletý pepř, 200 ml bílého šumivého vína, 1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, 70 g nastrouhaného parmazánu
Na špenátovou salsu: 150 g čerstvých malých špenátových listů, 2 stroužky česneku, kůru z ½ citronu, sůl a mletý černý pepř
V rendlíku rozehřejeme olivový olej, přidáme nasekaný řapíkatý celer, cibuli a bobkový list. Opékáme na slabém ohni 5 minut, potom přidáme rýži, tymián a polovinu sušených rajčat. Ochutíme a důkladně promícháme. Postupně přiléváme nejprve šumivé víno, potom vývar a za stálého míchání vaříme, dokud rýže po každém přilití tekutinu nevstřebá. Nikdy nepřiléváme příliš tekutiny najednou. Vaříme cca 20 minut, dokud rýže nezměkne. Před koncem vaření přidáme máslo, nastrouhaný parmazán, zlehka promícháme a necháme 5 minut odpočívat. Správné rizoto by mělo být krémové. Špenátová salsa: Špenátové lístky asi minutu povaříme ve vodě a dáme do cedníku okapat. Ještě vlažné lístky dáme do hmoždíře a přidáme česnek, citronovou kůru, sůl a mletý černý pepř. Třeme paličkou a zároveň postupně přiléváme olivový olej, dokud nevznikne hustá kaše. Rizoto přelijeme špenátovou salsou, posypeme zbytkem sušených rajčat a podáváme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.