Klasická česnečka s krutony a sýrem

POTŘEBUJETE: olivový olej (nebo sádlo), 1 cibuli, 8 brambor varného typu A, 20 stroužků česneku, 1 l domácího vývaru, 2 lžíce sušené majoránky, 1 hrst čerstvé majoránky, sůl a pepř, tvrdý sýr (např. gouda), 1 bagetu na krutony
Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci na oleji nebo na sádle orestujeme cibuli dohněda, ale pozor, aby se nespálila! Dáme si ji stranou. V tom stejném hrnci orestujeme brambory tak, aby se zatáhly. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek (5 stroužků si nechme na ozdobu) a ještě chvilku restujeme. Zalijeme vývarem, přidáme sušenou majoránku, osolíme a opepříme, vaříme do změknutí brambor, což bude asi 20 minut. Mezitím si nastrouháme sýr a nakrájíme bagetu na malé krajíce, pomažeme je olejem a dáme do předem rozehřáté trouby na 200 °C péct dozlatova z obou stran. Nakonec je posypeme nastrouhaným sýrem a necháme ještě zapéct. Na pánvi na trošce oleje orestujeme na plátky nastrouhaný česnek na ozdobu. Na závěr do polévky přidáme čerstvou majoránku a dle potřeby osolíme a opepříme. Můžeme servírovat: na dno talíře dáme nastrouhaný sýr, přidáme orestované plátky česneku, zalijeme polévkou a ozdobíme sýrovými krutony a čerstvou majoránkou.
Více receptů najdete v tuištěném Aha! pro ženy číslo 5.