Zavařte si citrusy - Pomerančová marmeláda

POTŘEBUJETE: 3 kg pomerančů, nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, 650 g cukru, 10 g Ovocného pektinu Labeta, 1 lžičku Kyseliny citronové, Labeta, 1 velký svitek skořice, 3 hvězdičky badyánu 5 hřebíčků
Pomeranče oloupeme a jednotlivé měsíčky velmi dobře očistíme od bílých kousků (blanky v citrusech jsou hořké, tedy v marmeládě nežádoucí). Odvážíme 1 kg dužiny. Přidáme většinu cukru (1 lžíci si necháme na později), pomerančovou kůru a koření dáme si vhodného hrnce a přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou. Na závěr vmícháme citrusový Ovocný pektin smíchaný se lžící cukru, pořádně promícháme. Ještě minutku dvě provaříme, provedeme želírovací test (na vychlazený porcelánový talířek kápneme marmeládu, a pokud nestéká, máme hotovo). V opačném případě ještě povaříme, dokud nezískáme hustotu dle našich představ. Horkou marmeládu plníme do vyvařených ještě teplých sklenic (použité koření vyndáme, do skleniček ho nedáváme, jeho chuť by byla moc intenzivní). Marmeládu již dále nezavařujeme a skladujeme na chladném temném místě.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 4.