Domácí kysané zelí
POTREBUJETE (na 10 kg klasického kysaného zelí): 10 kg hlávkového zelí (červené, nebo bílé), 150 g soli 15 – 20 g kmínu
Hlávkové zelí rozpůlíme a odstraníme z něj košťál. Následně každou půlku nakrouháme, nejlépe na kruhadle. Zelí můžeme krouhat například do vany – ulehčíme si tak následně práci s úklidem. Během krouhání je důležité průběžně zelí prosolovat (sůl přidáváme postupně a průběžně ochutnáváme) a posypávat kmínem. Sůl a kmín se tak dostanou rovnoměrně všude. Jakmile máme poslední zelí nakrouhané, vše důkladně promícháme a necháme několik minut odležet. Následně zelí zbavíme přebytečné vody »vyždímáním« v ruce. Takto upravené zelí vložíme do »zeláku« a pořádně umačkáme. Zelí nahoře zatížíme, aby postupně v průběhu kvašení pouštělo šťávu (k tomu využijeme čisté prkénko a kámen). Na kameninový sud položíme misku a okraj vyplníme vodou. Sud přesuneme do chladnější místnosti, ideálně do sklepa. Po zhruba 6 – 8 týdnech je kysané zelí hotové, takto upravené vydrží v chladné místnosti i několik měsíců.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.