Polévky: Hovězí vývar s knedlíčky

POTŘEBUJETE: 1 kg hovězí oháňky, 3 mrkve, 1 petržel, 1 menší kousek celeru, 1 malou cibuli, 1 řapík řapíkatého celeru, ½ pórku, 1 lžičku celého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, olej
Na knedlíčky: 100 g olomouckých tvarůžků, 100 g jemné krupičky, 75 g másla, 2 vejce
Troubu předehřejeme na 200 °C. Do pekáče dáme oháňku, potřeme ji trochou oleje, vložíme do trouby a pečeme 45 minut dohněda. Pečené maso přendáme do velkého hrnce, přidáme petržel, mrkev, celer i cibuli a zalijeme 2 litry studené vody tak, aby bylo vše ponořené. Přihodíme koření, hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni 4 hodiny. Použitím papiňáku si vaření zkrátíme na polovinu! Zatímco se vývar vaří, připravíme si knedlíčky. Tvarůžky nastrouháme najemno. Pomocí vidličky je smícháme se změklým máslem, krupičkou a vajíčky a dáme na 20 minut do ledničky. Poté lžičkou odebíráme kousky těsta a navlhčenýma rukama vytvarujeme knedlíčky. Odkládáme je na pomoučené prkýnko a hotové zase vrátíme do lednice. Z uvařeného vývaru vyjmeme maso, zeleninu z něj vyhodíme a vývar přecedíme přes hustý cedník do čistého hrnce. Zbylou mrkev, řapíkatý celer a pórek nakrájíme. Hrnec s vývarem přivedeme znovu k varu a uvaříme v něm zeleninu doměkka. Před koncem vaření přidáme připravené knedlíčky a vaříme je, dokud nevyplavou. Můžeme podávat!
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 43.