OD KOLÁČŮ PO POLÉVKY aneb Pečeme, vaříme, zavařujeme…
Není nad to zakousnout se do šťavnatého jablíčka nebo hrušky, upéct si koláč z čerstvě natrhaných švestek nebo dort z vlašských ořechů, uvařit si poctivou polévku se sezonní zeleniny, případně si společně s rodinou uvařit výtečnou večeři, v níž budou hrát hlavní roli třeba brambory či dýně. Ať se to někomu líbí či ne, čas podzimní právě nastává a s ním i skvělá možnost využít při vaření, pečení, smažení či zavařování všechny dary, které nám příroda (někdy i přímo naše záhonky) nabízejí. Nachystali jsme pro vás již tradičně 55 receptů, z nichž si vyberou, věříme, všichni. Dobrou chuť a příjemný podzim plný kvalitního ovoce a zeleniny, a především pak zdraví!
Pár rad, aby neshnily
*Jablka a hrušky: Pokud si na ovoci chcete pochutnávat až do jara, využijte k tomu tmavou, chladnou a dobře větratelnou místnost. Nejlepší je zděný sklep. Je-li moc suchý, dejte na zem nádobku s vodou a pravidelně ji doplňujte, abyste docílili vysoké vzdušné vlhkosti. V místnosti by mělo být v zimě od 1 do 4 °C, na podzim a na jaře maximálně 12 °C. Jablka a hrušky skladujte raději i se stopkou, prodloužíte tím jejich trvanlivost. Pamatujte na to, že v blízkosti jablek se neskladuje zelenina, jako jsou brambory, cibule, česnek či celer.
*Brambory: Abyste předešli jejich hnilobě i předčasnému vyklíčení, potřebují brambory sucho, tmu a chlad. Ideální teplota v místnosti je pro ně mezi 2 až 4 °C, takové podmínky ovšem v panelákovém sklepě nikdo nemá. Existuje varianta: dejte je na balkon, ovšem nesmí zmrznout. Vhodné je tedy uložit brambory (jde takto i česnek a cibule) do nějaké bedýnky, kterou (až udeří mrazy) vystelete polystyrenem.
*Ořechy: Vlašské ořechy jsou optimálně zralé až ve chvíli, kdy padají samy ze stromu. Jejich loupání není zrovna povzbudivá činnost, a pokud vám poté zůstanou na rukou skvrny, vyčistěte je šťávou z jablek či citronů. Plánujte-li si ořechy dlouhodobě uskladnit, je lepší je nevylupovat a nechat ve skořápce. Dejte je dobře vyschnout, nasypte je do jutových pytlů a ty zavěste na suchém a tmavém místě s nižší teplotou. Každopádně je třeba ořechy během zimy kontrolovat.
Recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.