Recepty z Mall TV: Bramborový krém

Ingredience na 4 porce: 20 g másla, ½ menšího pórku, 500 g oloupaných pokrájených brambor, lžička drceného kmínu, 2 stroužky česneku, asi 700 ml slabšího nebo ředěného kuřecího vývaru (případně další na zředění, pokud nemáte rádi husté krémy), 4 menší hříbky nebo dvě hrsti jiných lesních hub, pár snítek čerstvého libečku (nebo petrželky,) lžíce oleje na opečení hub, 20 g parmezánu, špetka mletého bílého pepře, 100 ml šlehačky, lžička bílého vinného octa, sůl
Brambory oloupejte a pokrájejte na kousky. Zpěňte na pánvi máslo a pórek orestujte dosklovata. Přidejte kousky brambor, stroužky česneku, zasypte drceným kmínem, promíchejte a osolte. Základ zalijte slabším nebo ředěným vývarem a přiveďte k varu. Potom výkon plotýnky ztlumte a polévku povařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím nakrájejte hřiby (nebo jiné houby) na tenké plátky, větší lišky rozkrojte, pokrájejte si také libeček. Houby zprudka orestujte na oleji nebo sádle a lehce je zasolte. Měly by být ve finále krásně dohněda. Poté je odložte stranou, na pánev nastrouhejte po celé ploše parmezán a plotýnku nastavte na plný výkon. Struktura sýra se bude pozvolna měnit. Zhruba po sedmi minutách se odpaří voda a vznikne krásný, velký chips. Ten z pánve dostanete pomocí obrácené lžíce, kterou budete chips pomalu odloupávat (postup uvidíte ve videu). Jakmile jsou brambory uvařené, vlijte směs do mixéru a počkejte, dokud nevznikne hladký krém. Pak ho přelijte do čistého hrnce, dosolte, přidejte bílý pepř, libeček a šlehačku. Polévku mírně povařte a přikápnětě lžičku vinného octa. Teplou polévku ozdobte dostatkem orestovaných hub a parmezánem. Užijte si tu krásnou vůni a dobrou chuť!
Videorecept najdete zde: https://www.mall.tv/bramborovy-krem-s-houbami-a-parmazanovym-chipsem
Na další recepty se můžete těšit na našem webu či facebooku!