S kuchyní po světě: Portugalské vanilkové dortíčky
POTŘEBUJETE: 400 g listového těsta 500 ml smetany 200 ml vody 50 g kukuřičného škrobu 250 g třtinového cukru kůru z 1/2 citronu 1 celou skořici 2 vejce 4 žloutky, ½ lusku vanilky moučkový cukr a mletou skořici na posypání
Těsto vyválíme na obdélník tenký 3 mm, delší částí jej zarolujeme do válečku, který necháme v lednici zchladit. Do kastrůlku nalijeme vodu, přidáme cukr, citronovou kůru a celou skořici. Směs vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí (cca 10 minut). Poté ji dáme do chladu. Těsto nakrájíme na cca 1,5 cm silná kolečka. Každé vložíme do formičky na košíčky. V misce vyšleháme vejce, žloutky a škrob dohladka. Do kastrůlku nalijeme smetanu, zrníčka z vanilky i lusk. Na mírném ohni smetanu zahříváme, aby se vanilka rozvoněla, a těsně před bodem varu ji odstavíme. Zamícháme žloutkovou směs a za stálého míchání i chladný cukrový sirup. Náplň nalijeme do připravených formiček cca půl centimetru pod okraj. Koláčky pečeme 8 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Horké koláčky pocukrujeme a posypeme mletou skořicí.
Více receptů ze světa najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.