LETNÍ ZELENINA: 55 skvělých receptů na vaření, zavařování či nakládání!

Nejlíp stejně chutnají plody utržené na vlastní zahradě nebo ve skleníku… Obzvlášť letos, kdy ceny sezonního ovoce a zejména zeleniny šplhají k mnohdy astronomickým částkám, se vyplatí, pokud nějaké to rajčátko, papriku, cuketu nebo hrášek máme vlastnoručně vypěstované. A pokud ne, stejně si je nakonec půjdeme koupit. Co by to totiž bylo za léto bez naložených okurek, pikantního leča, plněných paprik, ředkvičkového salátu nebo třeba hráškové polévky? Jenže, víme vždy, jak je správně připravit? Jako již tradičně je tu pro vás letní kuchařka s 55 sezonními recepty, které doufáme zachutnají vám osobně i celé vaší rodině.
Pár tipů pro vás…
* Věděli jste, že ideální je denně sníst 400 až 500 g zeleniny? Čeští statistici však uvádějí, že průměrně jí konzumujeme jen 230 g. Přitom množství 400 g odpovídá například třem větším rajčatům nebo jedné salátové okurce. V jídelníčku nesmí chybět čerstvá zelenina, do příjmu se ale počítá i ta tepelně upravená.
* O tom, že je zelenina zdravá, snad nikdo nepochybuje. Ale co udělat proto, aby nám také chutnala? Pokud nemáte vlastní zdroje, nakupte raději na trhu. Zejména balená zelenina, která se dlouho válela na policích v obchodech (týká se např. květáku nebo brokolice), může mít kvůli tomu nahořklou chuť. Čerstvě utržené prostě lahodí nejlíp!
* A co když vám některý druh zeleniny prostě nesedí? Zkuste z něj uvařit polévku. Ty se totiž vaří dost dlouho, tudíž se zelenina zjemní, a když k tomu ještě přidáte vhodné koření, pochutnáte si.
* Zatímco třeba rajčata se nedozrálá jíst nedají, jiné druhy letní zeleniny to mají naopak. Určitě vám lépe zachutná mladá mrkev nebo kedluben, než jejich zdřevnatělé podoby. Mladá zelenina je navíc lépe stravitelná a nemusíte ji tak dlouho vařit.
Konkrétní recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 27.