LETNÍ ZELENINA: Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

POTŘEBUJETE 2 střední cibule, 500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 vejce, 8 tenkostěnných paprik, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 800 ml hovězího vývaru, 400 g celých loupaných rajčat z plechovky, 1 bobkový list, 5 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček celého nového koření, sůl a pepř, 2 lžičky rajského protlaku, cukr, a ocet na dochucení strouhanku na případné zahuštění masa
Maso pomeleme v mlýnku a spolu s ním i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem a pečlivě promícháme. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky. Z paprik vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra, aniž bychom porušili zbytek papriky. Naplníme je masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek. Druhou cibuli nasekáme najemno a použijeme do omáčky; v kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme dozlatova. Snížíme plamen, cibuli zasypeme moukou a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata, zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Pak do omáčky přidáme papriky (a případně masové koule), aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45 – 60 minut. Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem. Papriky vrátíme na prohřátí. Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem či těstovinami.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 27.