Letní zelenina: Papriková polévka

POTŘEBUJETE: 750 g červených paprik ,1 ks chilli papričky habanero (nemusí být), 500 g čerstvých rajčat, 200 g lilku, 150 g cibule, 300 ml zeleninového vývaru, 2 – 3 stroužky česneku, 100 g másla, 200 g kešú oříšků, 100 g jarní cibulky, 5 g sladké mleté papriky, tymián, sůl, čerstvě namletý pepř
Troubu rozehřejeme na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položíme papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečeme cca 25 minut. Kešú dáme do nádoby na pečení a vložíme do trouby. Pečeme cca 15 minut do hezké hnědé barvy. Nakrájíme jarní cibulku. Vychladlé opečené kešú rozdrtíme v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešú smícháme s jarní cibulkou a dáme stranou. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky a na rozehřátém másle ji necháme zesklovatět. Přisypeme červenou papriku a jen zvolna orestujeme. Zalijeme vývarem. Z trouby vyndáme rajčata a vykoupeme je ve studené vodě. Vyřízneme „bubáka“ a vhodíme do základu polévky. Papriky s lilkem vyndáme z trouby. Svlékneme je ze slupky, očistíme od vnitřních semínek a stopky a vložíme je do základu polévky. Lilek zbavíme stopky, rozkrájíme a vhodíme též do základu polévky. Směs chvilku povaříme a pak rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Případně můžeme trochu dosladit cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 27.