VELIKONOČNÍ RECEPTY: Tradiční mazanec
POTŘEBUJETE 450 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 100 g cukru, anýz, 25 g čerstvých kvasnic, 1 žloutek, 1 vejce, špetku soli, 250 ml mléka, 65 g másla, rozinky (nejlépe namočených v rumu), celé loupané mandle
Nejdříve si připravíme kvásek (do mísy dáme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme odpočívat na teplém místě). Do mísy kuchyňského robotu prosejeme mouku, přidáme vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zaděláme těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě přiléváme mléko postupně, abychom správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu mouky). Hotové těsto necháme v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme úhledný bochánek. Ten pak přesuneme na pečicí plech a nechte ještě hodinu kynout. Mezitím si připravíme žloutek a oloupané mandle. Dvacet minut předem si rozehřejeme troubu na teplotu 200 °C. Mazanec potřeme žloutkem a vtiskneme do něj střídavě mandle po celé ploše. Pečeme 5 minut na teplotu 200 °C, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme asi hodinu. Míru propečení zkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 14.