VELIKONOČNÍ RECEPTY: Kachna na bylinkách

POTŘEBUJETE: 1 mladou kachnu, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku sušeného tymián,u ½ lžičky sušeného česneku, sůl, mletý pepř, 1 paličku česneku, 4 bobkové listy, ½ hrnečku portského vína, ½ hrnečku bílého suchého vína
Na omáčku: ½ hrnečku mléka, ½ hrnečku drůbežího vývaru, ¼ hrnečku portského vína, ¼ hrnečku bílého suchého vína, ¼ hrnečku pokrájené jarní cibulky, hladkou mouku
Kachnu omyjeme a osušíme. Smícháme papriku, tymián, česnek, 3 lžičky soli a lžičku pepře. Směsí potřeme kachnu uvnitř i zvnějšku, poté ji necháme odpočívat v lednici alespoň dvě hodiny. Kachnu propíchneme na několika místech, do břicha vložíme stroužky česneku a bobkový list. Položíme ji prsíčky dolů na pekáč. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C cca něco přes hodinu, poléváme občas výpekem. Poté pekáč opět vyjmeme a kachnu polijeme oběma víny. Snížíme teplotu na 175°C a pečeme ještě cca hodinu. Po upečení kachnu vyjmeme, výpek scedíme přes plátýnko, abychom zachytili sádlo, do hrnku. Kachnu necháme odpočinout. Na pánvi uděláme z kachního sádla a cca 2 lžic mouky vytvoříme zlatavou jíšku. Přilijeme půl hrnečku výpeku a vše rozmícháme. Přilijeme vývar, portské a víno. Chvíli povaříme pod pokličkou, dochutíme solí a pepřem. Omáčku zjemníme podle potřeby mlékem. Před podáváním vmícháme pokrájenou jarní cibulku.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 14