Zákusky s medem: Smetanový medovník
POTŘEBUJETE: ½ hrnku medu, 125 g kostky másla, ¼ hrnku cukr, krupice 3 vejce, 3 ½ hrnku hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, sůl,
Na krém: 5 kelímků zakysané smetany 20%, ½ hrnku moučkového cukru
Med, máslo, špetku soli a cukr přivedeme k varu a za stálého míchání chvilku povaříme, aby se cukr rozpustil a směs lehce zezlátla. Vmícháme jedlou sodu, stáhneme z ohně a necháme dvě až tři minuty vychladnout. V jiné misce prošleháme vejce a pomalu je zašleháme do máslové směsi. Pak opatrně vmícháme vařečkou mouku. Vše rukama zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v chladu odležet. Těsto rozdělíme na 6 dílů, každý vyválíme na tenký plát, dáme na plech s pečicím papírem a propícháme vidličkou. Ve vyhřáté troubě na 200 °C postupně pláty upečeme dozlatova (trvá to cca 5 minut). Ihned po upečení z plátů vyřízneme stejné kruhy a odřezy uschováme. Smetnu osladíme a necháme chvíli v lednici. Pak jí jednotlivé pláty slepujeme. Zbylou smetanou potřeme povrch medovníku a posypeme rozdrobenými odřezky těsta.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.