Vejce známá neznámá: Pošírované vejce v červeném víně
POTŘEBUJETE: 300 ml suchého červeného vína, 4 vejce, 1 mrkev, 1 menší petržel, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 snítku tymiánu, 1 sítku rozmarýnu, 1 bobkový list, 1 lžíci medu, 4 plátky slaniny, 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř
Víno přivedeme k varu ve vyšším užším rendlíku, plamen snížíme a pomocí obrácené strany lžíce v něm uděláme vír. Jedno vejce rozklepneme do naběračky, a opatrně necháme sklouznout do víru. Vaříme 2 minuty, ž bílek zpevní. Vyjmeme ho a vložíme do misky. Stejně připravíme i ostatní vejce. Šalotky, zeleninu a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Když máme vejce uvařená, nasypeme do vína připravenou zeleninu, bylinky a vaříme asi 10 minut. Dochutíme medem. Plátky slaniny opečeme na pánvi dokřupava. Omáčku propasírujeme, vyjmeme bylinky a zeleninu rozmixujeme. Vmícháme do ní studené máslo. Vejce podlijeme 50 ml vody, krátce zahřejme pod pokličkou, pak je dáme na talíře, osolíme a opepříme a podlijeme omáčkou. Ozdobíme slaninou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.