Smetanová pokušení: Lasagne se salsicciou a mozarellou
POTŘEBUJETE: 400 g těstovin lasagne, 500 g klobásky salsiccia, 200 g mozarelly, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g sýra Gran Moravia, 1 sklenici červeného vína, rajčatovou omáčku z La Formaggeria Gran Moravia, 1 bobkový list, 1 mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, ½ cibule, 1 stroužek česneku, extra panenský olivový olej, sůl
Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Omyjeme celer a oloupeme mrkev a cibuli, poté vše nakrájíme na kostičky. Zeleninu orestujeme na pánvi s troškou oleje, celým stroužkem česneku a bobkovým listem. Potom přidáme nakrájenou salsicciu, necháme ji krátce orestovat a poté podlijeme vínem a necháme na prudkém ohni odpařit. Pak ztlumíme oheň, přidáme pár lžic rajčatové omáčky, osolíme a dusíme pod pokličkou. Vytřeme pekáč troškou oleje a začneme vrstvit: na dno rozprostříme lasagne, na ně vrstvu salsicci s několika plátky mozzarelly, přelijeme smetanou a posypeme strouhaným sýrem Gran Moravia. Přikryjeme další vrstvou lasagní a stejným způsobem pokračujeme až do vyčerpání surovin. Na poslední vrstvu rozetřeme trošku smetany a nasypeme zbývající sýr Gran Moravia. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, prvních 20 minut zakryté alobalem, poté odkryté.