Dobrý guláš nezklame: Dančí na víně
POTŘEBUJETE:
1 kg daňčího masa
300 g cibule
100 g slaniny
100 g rajského protlaku
300 ml červeného vína
100 ml brandy
sádlo
4 lžíce rybízové zavařeniny
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíci mleté uzené papriky
1 lžíci sušeného tymiánu
1 lžičku drceného kmínu
divoké koření (celý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list)
4 stroužky česneku
sůl
masový vývar
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky, orestujeme ji na sádle dozlatova ve větším hrnci, až mírně zhnědne. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a na větší kostky nakrájené maso. Necháme zatáhnout, pak přidáme obě papriky a restujeme. Přidáme rajský protlak, prolisovaný česnek a kmín, po orestování zalijeme vínem a brandy a necháme alkohol odpařit. Pak přidáme ostatní koření, podlijeme vývarem a dusíme aspoň dvě hodiny. Zhruba po hodině a půl vmícháme zavařeninu. Nakonec vyjmeme celé koření a guláš dochutíme solí a drceným pepřem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.