JARNÍ BYLINKY: PETRŽELKA
Je to původně středomořská bylina, která již po staletí využívá v české kuchyni. Používá se jako přísada na dochucení a dozdobení pokrmů, kam se většinou čerstvá přidává až na závěr, neboť při vařením se snižuje obsah prospěšných vitamínů a minerálů.
Léčivé účinky
Obsahuje až 3x více vitamínu C než pomeranč, proto podporuje imunitu. Má detoxikační a antioxidační účinky, podporuje krvetvorbu díky obsahu železa, má močopudné účinky, podporuje zdraví ledvin a bývá často součástí urologických čajů. Pomáhá při potížích s trávením – mírní nadýmání, podporuje chuť k jídlu.
Pěstování a sklízení
Petržel listová se dá pěstovat jak na zahradě, tak v květináči, a to po celý rok. Při pěstování na zahradě je nutné rostlinu na zimu zakrýt, aby nepromrzla. Vyžaduje hodně zalévání. Sklízíme vždy maximálně dvě snítky petrželky z každé rostlinky. Je vhodná k zmražení i k sušení (vysušit se dá v sušárně, nebo ve svazku pověšeném na teplém místě – např. nad topením).
RECEPT: Bůček pečený s česnekem a petrželkou
POTŘEBUJETE:
2 kg bůčku
2 kořenové petržele
3 stroužky česneku
2 cibule
sůl
mletý pepř
máslo
zelenou petrželku
2 l vody nebo vývaru
Kůži bůčku na povrchu nakrájíme a orestujeme na pánvi s trochou másla nebo na grilu. Pak dáme bůček na pekáč, zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme zeleninu. Cibuli a česnek pouze oloupeme a rozkrojíme na půlky, petržel oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Vše přikryjeme alobalem a pečeme cca 2,5 hodiny při teplotě 180 °C. Na závěr přidáme petrželovou nať a necháme v troubě ještě 5 minut dojít. Před podáváním bůček nakrájíme na plátky a můžeme ho ještě lehce orestovat na másle. Můžeme dozdobit čerstvou petrželkou. Jako příloha je skvělé petrželové pyré.
VÍCE O JARNÍCH BYLINKÁCH A RECEPTY Z NICH NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 11.