Dobrý guláš nezklame: Hovězí guláš
POTŘEBUJETE:
1 kg hovězí kližky
sůl
mletý pepř
4 lžíce sádlo
2 velké cibule
2 lžíce hladké mouky
400 ml hovězího vývaru
500 ml černého piva
3 snítky tymiánu
2 bobkové listy
1 lžíci hořčice
1 lžíci hnědého cukru
Kližku nakrájíme na větší kusy, osolíme a opepříme. Na sporáku v hlubokém hrnci s těžkým dnem rozehřejeme polovinu sádla, maso na něm postupně osmahneme, až se zatáhne a zhnědne. Osmahnuté kousky masa vyjmeme, do hrnce přidáme zbylé sádlo a opečeme na něm dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli. Pak přidáme za stálého míchání mouku a restujeme, až zhnědne i mouka. Přilijeme vývar, pivo, přidáme tymián a bobkový list a promícháme. Do hrnce vrátíme osmahnuté maso, vše osolíme a opepříme. Za nižší teploty guláš vaříme 2 až 3 hodiny, občas promícháme. Asi půl hodiny před dokončením vaření (po změknutí masa) přidáme hořčici a hnědý cukr a dokořeníme dle chuti. Před podáváním odstraníme bobkový list i tymián.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.