JARNÍ BYLINKY: ROZMARÝN
Stále zelená keřovitá víceletá bylina s výraznou vůní, která pochází ze Středomoří. Dorůstá ve volné přírodě 1,5 až 2 m výšky a vydrží mrazy až do -17 °C. V kuchyni se používá jako koření, součást marinád, směsí ke grilování nebo těstíček. Přidává se k pečenému masu, do salátů, dochucuje octy a oleje.
Léčivé účinky
V menším množství povzbuzuje trávení, stimuluje činnost jater, působí močopudně a antibakteriálně. Zlepšuje prokrvení a zvyšuje krevní tlak, pomáhá při bolestech hlavy, čistí pleť, podporuje koncentraci a klidný spánek. Ve větším množství působí až opojně, je tedy nevhodný pro kojící ženy a děti do 5 let.
Pěstování a sklízení
Pěstovat ho můžeme volně v zemi i v květináči, a to venku nebo za oknem. Vyhovuje mu světlé a suché stanoviště. Pokud rozmarýn pěstujeme v květináči, nepřeléváme ho a k přezimování jej dáme do místa, kde se teplota pohybuje mezi 3 – 10 °C. K sušení se nejlépe hodí mladé zelené lístky, které se sklízí od května do srpna a suší na stinném místě při teplotě okolo 30 °C. Jinak je možné rozmarýn sklízet průběžně po celý rok.
RECEPTY: Rozmarýnový olej
POTŘEBUJETE:
3 větvičky rozmarýnu
3 stroužky česneku
500 ml olivového oleje
1 lžičku celého černého pepře
sůl
Rozmarýn omyjeme a osušíme. Můžeme z větviček stáhnout listy, které nasekáme nahrubo, nebo použijeme celé větvičky. Česnek oloupeme a rozdrtíme. Do lahve s olejem dáme rozmarýn a česnek, přidáme kuličky pepře a špetku soli, vše dobře promícháme a olej uložíme v uzavřené láhvi na suchém a chladném místě alespoň na týden. Pak olej můžeme používat pod pečené maso nebo jako marinádu či přísadu do salátů.
Více o bylinkách a recepty z nich najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.
Vyzkoušejte tyto dvě bylinkové marinády: jedné dodávají říz kapary a druhé slivovice>>>