JARNÍ BYLINKY: MEDVĚDÍ ČESNEK
Vytrvalá bylina s podzemní cibulí je rozšířena v Evropě od západu až na východ až ke Kavkazu. Jeho výskyt v přírodě je ovšem nerovnoměrný. V kuchyni se používá nať na začátku jara a pak cibule v srpnu a září. Hodí se do polévek, salátů, k masu i do zeleninových jídel. Česneková chuť je mírnější než u klasického česneku.
Léčivé účinky
Je bohatým zdrojem vitaminu C, proto je dobrý při nachlazení a chřipce. Pomáhá při potížích s trávením, je dobrý na snížení krevního tlaku, chrání před vznikem krevních sraženin a rakovinným bujením.
Pěstování a sklízení
Pěstování medvědího česneku je snadné, výsadba je vhodná začátkem května. Má rád stinná a vlhká místa na severní straně, zvláště při pěstování v truhlíku je nutné ho často zalévat. Nať se používá na jaře čerstvá, sušením ztrácí léčivé látky. Pokud ji i přesto chcete nějak uchovat, je lepší lístky nasekat a dát v krabičce do mrazáku.
RECEPT: Bramborové placky
POTŘEBUJETE:
1 kg brambor
3 vejce
10 – 12 lžic celozrnné pšeničné mouky
1 lžičku jedlé sody
1 hrst medvědího česneku
sůl
mletý pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Uvaříme v lehce osolené vodě doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Pak brambory rozmačkáme a přidáme vejce, mouku, sodu, najemno nasekaný medvědí česnek, sůl a pepř. Pokud je potřeba, přidáme ještě mouku, aby z těsta šly vytvořit placky. Ty klademe na plech s pečicím papírem, vložíme je do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme zhruba 20 – 25 minut (záleží na velikosti placek). Podáváme se zeleninovým salátem.
Více o bylinkách a recepty z nich najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.