JARNÍ BYLINKY: MAJORÁNKA

Bylinka pocházející ve Středomoří u nás zdomácněla už v raném středověku. Používá se čerstvá i sušená na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, kombinuje se dobře s bramborami i luštěninami.
Léčivé účinky
Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a působí proti nadýmání. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.
Pěstování a sklízení
Vyžaduje teplé, slunné stanoviště, chráněné před větrem. Může se pěstovat na záhonu i v truhlíku, zálivka by měla být přiměřená, bylinka je citlivá na přemokření. Seje se koncem dubna, sází pak v květnu. Sklízet se může během léta, nejlépe kolem poledne, i několikrát během sezony, neboť vždy obroste. Sušíme ji zavěšenou ve svazcích na suchých, dobře větraných místech, kam nemůže slunce. Uchováváme pak v textilním sáčku nebo v uzavřené sklenici.
RECEPT: Kuře s nádivkou
POTŘEBUJETE:
1 kuře
2 cibule
sůl
směs koření Pečené kuře nebo grilovací koření
máslo
Na nádivku:
6 starších rohlíků
120 g másla
150 ml mléka
3 vejce
majoránku
petrželku
5 stroužků česneku
mletý pepř
Rohlíky nakrájíme na kostky, přelijeme mlékem a rozpuštěným máslem. Přidáme žloutky a promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a petrželku a utřený česnek. Opět promícháme. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do nádivky. Kuře omyjeme, osušíme, uvnitř lehce osolíme a nacpeme nádivkou. Sepneme jehlou nebo párátky, aby nádivka nevytékala. Kuře osolíme, okořeníme a dáme do pekáče. Pokud nám zbyla nádivka, dáme ji na kraj pekáče ke kuřeti. Přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli, přidáme plátky másla, vše podlijeme asi 300 ml vody a pod poklicí pečeme při 180 °C asi hodnu a půl. Pak poklici sejmeme, teplotu zvýšíme a dopečeme dozlatova (cca 30 minut).
Více receptů a informací o bylinkách najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.