JARNÍ BYLINKY: KOPR

Jednoletá bylinka pochází z východního Středomoří a ze západní Asie a její historie sahá do starověku. Používá se jako zelenina, koření i jako léčivka. Dochutí ryby, maso, přidává se do mléčných omáček, polévek, pomazánek i salátů. Koprová nať je nezbytný při nakládání okurek, zelí a cibule.
Léčivé účinky
Pomůže při zažívacích potížích, nadýmání, plynatosti, křečích v břichu, nechutenství. Kopr se dále využívá ke snižování krevního tlaku, zlepšení činnosti a prokrvení srdečního svalu a posílení organismu. Vhodný je i do čajů při chorobách močového ústrojí a na celkové zklidnění.
Pěstování a sklízení
Kopr najdete téměř na každé zahrádce. Na pěstování je nenáročný, často se množí samovýsevem. Vyžaduje slunce a teplo, vysazovat by se neměl na větrných místech. Při cíleném pěstování se vysévá od března do konce července nahusto do řádků 20 cm vzdálených. Za 6 týdnů po výsevu již lze sklízet nať. Pro zimní zásobu můžeme nasekané listy kopru naložit do octového nálevu. Lze je také sušit, ale opatrně a rychle v proudu vzduchu ne teplejšího než 30 °C. Sušený kopr uchováváme v dobře těsnicích nádobách.
RECEPT: Losos s limetkami a koprovou omáčkou
POTŘEBUJETE:
600 g lososa (4 filety)
30 g hladké mouky
2 limetky
1 svazek kopru
300 ml masového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
30 g másla
Na přílohu:
400 g brambor
250 g celeru
½ kusu brokolice
150 ml mléka
60 g másla
sůl
Na každý filet lososa položíme plátek limetky a snítku kopru. Maso vložíme do vakuového sáčku, odsajeme vzduch a dáme do 70°C teplé vody. Filety zvolna vaříme při této teplotě 20 minut. Brokolici rozdělíme na růžičky, asi 7 minut je povaříme v osolené vodě, slijeme a hned zchladíme ledovou vodou. Brokolici necháme odkapat. Oloupané brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Okrájený a na kostky nakrájený celer uvaříme doměkka v osoleném mléce. Brambory a celer scedíme, prolisujeme do misky, prošleháme s máslem a dle potřeby zředíme mlékem, v němž se vařil celer. Kaši dochutíme solí. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a prošleháme. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, ochutíme ji lžící limetkové šťávy, solí, zjemníme smetanou, 15 minut provaříme a nakonec do omáčky vmícháme nakrájené mladé výhonky kopru. Bramborovou kaši rozdělíme na talíře, přidáme omáčku, hotového lososa a na másle prohřátou brokolici. Každou porci ozdobíme snítkou kopru.
VÍCE O BYLINKÁCH Á RECEPTECH Z NICH NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 11.