JARNÍ BYLINKY: OREGANO

Dobromysl obecná pochází ze Středomoří a Asie, odkud se rozšířila téměř do celé Evropy a dokonce i do Severní Ameriky. Je známá jako oregano, koření neodmyslitelně spjaté především s italskou kuchyní. Velmi dobře doplňuje chuť rajčat, sýrů, zeleniny, masa a ryb, spolu s bazalkou tvoří dokonalý pár na pizze.
Léčivé účinky
Má pozitivní vliv na psychiku a užívá se k podpoře dobrého spánku. Je vhodná pro udržení správného krevního tlaku, zlepšuje činnost srdce a cév a podporuje obranyschopnost organismu. Pomáhá při léčbě infekcí, trávicích potíží, bolestech v krku a kašli. Jejího dezinfekčního účinku se využívá i při léčení ekzémů, vyrážek, podráždění kůže a plísňových onemocnění.
Pěstování a sklizeň
Daří se jí jak v květináčích, tak na zahradách, kde jsou nejvhodnější stanoviště kraje záhonů, obruby a nejlépe skalky. Důležité je, aby měla dostatečné světlo a teplo, potřebuje ale také zastínění. Semena se vysazují ven zpočátku jara, jejich klíčení je však zdlouhavé, proto je jednodušší vypěstovat z nich v pařeništi sazenice. Lístky je možné začít sbírat, jakmile je bylina vyšší než 15 cm. K přípravě koření odřezáváme kvetoucí nať, kterou opatrně sušíme ve svazcích zavěšených na vzdušném místě. Usušenou nať zbavíme tlustších lodyh, podrtíme a uchováváme v uzavřených nádobách.
RECEPT: Cuketová polévka s oreganem
POTŘEBUJETE:
3 cibule šalotky
3 lžíce olivového oleje
850 g cuket
čerstvé oregano
700 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
mleté chilli
Olej rozpálíme v hrnci a krátce na něm orestujeme cibulku nakrájenou najemno. Jakmile zesklovatí, přidáme omyté a nakrájené cukety, pár lístků oregana a vše za stálého míchání opékáme asi 10 minut. Poté vlijeme vývar a vaříme 20 minut i déle, dokud cukety nezměknou. Směs rozmixujeme, přidáme smetanu, podle chuti osolíme a opepříme a ještě krátce prohřejeme. Podáváme ozdobené snítkami oregana a špetkou chilli.
VÍCE O BYLINKÁCH A RECEPTY Z NICH NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 11.