JARNÍ BYLINKY: PAŽITKA

Jinak také šnytlík je víceletá bylinka. Patří do rodu allium stejně jako cibule či česnek. Přidává se do polévek, omáček, salátů, pomazánek atd. Pažitku nevaříme ani nesušíme, aby neztratila své typické aroma a prospěšné látky.
Léčivé účinky
Podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, má také dezinfekční účinek, a to zejména pokud jde o střeva. Konzumace pažitky může být dokonce účinnou prevencí proti rakovině žaludku, tlustého střeva a konečníku. Působí jako prevence aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, infarktu i mrtvice.
Pěstování a sklízení
Potřebuje vzdušné slunné místo a půdu bohatou na vápník. Počátkem března vysejeme pažitku do skleníku či květináče a v dubnu už ji můžeme přesunout ven. Přímo venku ji můžeme zasít ještě v květnu. Pokud chceme pažitku mít k dispozici po celou zimu, přesadíme si v říjnu trs do květináče a dáme za okno, aby měla dostatek světla. Vyžaduje časté zalévání. Dřevnaté stonky průběžně odřezáváme, aby mohly rašit nové listy vhodné ke konzumaci. Nikdy nesklízíme víc než třetinu listů pažitky, aby rostlina neuhynula. Ve druhém roce pažitka zpravidla vykvete fialovými květy, které jsou také jedlé a mají charakteristickou chuť.
RECEPT: Vaječná omeleta
POTŘEBUJETE:
2 – 3 vejce
4 plátky šunky
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžíce najemno nastrouhaného eidamu
sůl
mletý pepř
olivový olej
Vejce rozšleháme s pažitkou a sýrem, přidáme sůl a pepř. Na pánvi (nejlépe teflonové) rozehřejeme olivový olej a na rozpálený olej dáme opéct šunku. Pak přidáme směs vajec, bylinek a sýra a necháme vejce ztuhnout. Jakmile drží tvar, je omeleta hotová. Pak můžeme omeletu ještě podle chuti přisolit, případně opepřit. Podáváme s pečivem, čerstvou či vařenou zeleninou.
VÍCE O BYLINKÁCH A RECEPTY Z NICH NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 11.