JARNÍ BYLINKY: KOPŘIVA

Po celém světě je známá hlavně jako plevel. Najdeme ji na loukách, pasekách, na okrajích potoků, v lužních lesích i v příkopech. Její čerstvě nasekané listy se ovšem dají využít i v jarní gastronomii. Kopřiva je vhodná k výrobě špenátu, k okořenění polévky, přidává se do nádivky či jako příloha k masu.
Léčivé účinky
Působí povzbudivě na metabolismus a zároveň proti chudokrevnosti, dále jako antirevmatikum, má protizánětlivé účinky, urychluje hojení ran. Kopřivová droga účinkuje i protiprůjmově, antivirově, podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, osvědčila se při chorobách jater, žlučníku a ledvin. Kořene se užívá zevně proti vypadávání vlasů.
Pěstování a sklízení
Kopřivu sbíráme od začátku jara do září, nejlépe ale od jara do konce května, kdy je nejúčinnější. Suší se co nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 °C. Mladé kopřivy trháme mimo dosah továren, automobilové dopravy i velkých měst. Tato rostlinka má miniaturní ostny naplněné jedovatou dusíkatou látkou, proto při jejím sběru použijeme rukavice. Po tepelné úpravě nad 60 °C se ale jedy rozkládají a podobně se to děje při sušení. Takovou kopřivu pak můžeme konzumovat bez obav.
RECEPT: Kopřivová polévka
POTŘEBUJETE:
1 velkou cibuli
2 až 3 velké brambory
1 lžíci másla
500 ml drůbežího či zeleninového vývaru
200 g mladých kopřiv
250 ml smetany ke šlehání
Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Máslo rozehřejeme v hrnci a orestujeme na něm dozlatova cibuli. Přidáme brambory, zhruba minutu je opékáme a zalijeme vývarem. Zahříváme až k varu, pak ztlumíme na střední teplotu a vaříme do doby, než brambory změknou. Mezitím si očistíme kopřivy. Omyjeme je a ostříháme jen měkké části stonků, přičemž používáme jen horní výhonky. Vsypeme je do vroucího vývaru a krátce spaříme, ale nevaříme. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka nebo podle chuti. Kopřivy nebudou pálit, ani když zůstanou v polévce kousky. Polévku na talířích ozdobíme smetanou a kvítky.
VÍCE O BYLINKÁCH A RECEPTY Z NICH NAJDETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 11.