Oslaďte si život jako Silvie (33) z Hradce Králové: Vyrobte si levandulový cukr!
Levandule miluje nadevše. To o sobě prozradila Silvie Dymáková z Hradce Králové. „Narazila jsem na levandulový keř, který začal odkvétat a jeho majitelka ho chtěla ostříhat a vyhodit, takže jsem taška radosti,“ svěřila se. Z paliček otrhala jen kvítka, která ještě nebyla zavadlá. „To zabralo nejvíc času, ale pak už to bylo hned! Každopádně mi zbyla mísa levandulových paliček, tak zkusím udělat olej,“ dodala Silvie.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg cukru krystal
✔ 10-12 polévkových lžic čerstvě otrhaných květů levandule (když budete
používat sušené květy, stačí 6-8 lžic)
✔ kousky látek
✔ stužky
✔ popisovač na sklo
JAK NA TO:
1. Otrháme kvítka levandule. Můžeme je lehounce mixnout v mixéru nebo podrtit v hmoždíři, uvolní to silice a chuť a vůně budou intenzivnější.
2. Pak už jen smícháme s cukrem.
3. Rozdělíme do sklenic a na 1-2 týdny postavíme na suché a tmavé místo. Při konzumaci pochopitelně jíme i s květy, nic se z cukru nevyndává.
4. Sklenice si popíšeme a můžeme je také ozdobit kousky barevných látek a mašličkami.
Náš tip:
Cukr můžeme přidávat třeba do marmelád, upéct z něj levandulové sušenky, hodí se na dezerty, na palačinky, do čaje...