Slavní v blázinci: Brejchová, Hůlka, Macháček, Muk, Menšík a další! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Slavní v blázinci: Brejchová, Hůlka, Macháček, Muk, Menšík a další!

Slavní ve cvokhausu
Slavní ve cvokhausu (Foto: ara)

Deset let od smrti Heleny Růžičkové (†67) vyšlo najevo, že charizmatická herečka skončila v blázinci! V 70. letech vystoupila na jeviště opilá, odvázala se a posílala komunisty do patřičných míst. Po aféře se zhroutila a pobývala na psychiatrii. „Za komunistů měla obrovské problémy. Nesměla hrát a nakonec ji odstavili tak, že ji šoupli do blázince. Pak ji nutili, aby prodávala zeleninu,“ potvrdil její dlouholetý přítel Václav Glazar (67). Kdo z dalších českých hvězd se ocitl v péči psychiatrů?

Vladimír Menšík (†58)

Při natáčení filmu Tažní práci v roce 1983 se herec zavřel na toaletě a odmítal se dál na filmu podílet. „Udělalo se mu velice zle a zůstal mimo sebe. Zavolali i jeho ženu Olinu a všichni společně nechali Láďu odvézt do nemocnice k doktoru Plzákovi na oddělení pro choromyslné. Vzali mu tam šňůrky od pyžamových kalhot i všechny jeho léky,“ popsala ve své knize celou událost Alena Horáková-Fonová, organizátorka jeho zájezdových představení. A údajně i jeho milenka. „Když ho pustili po mé přímluvě u ošetřujícího lékaře po čase domů, snažila jsem se mu pomoci překonat tu hrůzu, že ho kdosi nechal odvézt do blázince mezi lidi, kteří užívali drogy,“ dodala. Pro Menšíka to bylo tak ponižující, že na otřesný zážitek do smrti nezapomněl.

Miloš Kopecký (†73)

Celý život se potýkal s maniodepresivní psychózou, častokrát tak končil i v blázinci. „Tu nemoc spouštěly úplné maličkosti. Šlo o naprosto běžné drobné konflikty, později se přidávaly záležitosti související s pubertou naší dcery. Taky míval pocit, že nemá dostatek práce a že se rodina ocitne v materiální nouzi,“ prozradila hercova manželka Jana. V nejhorším stádiu nemoci ležel Kopecký celé dny v posteli. Nedokázal spát, jíst, hýbat se. Dokonce chtěl spáchat sebevraždu. Jednu ze svých milenek prý oslovil s plánem společného odchodu ze světa. Chtěl, aby se otrávili. Na skok z okna prý byl podle vlastních slov příliš velký srab.

Miroslav Macháček (†68)

Po absolutoriu konzervatoře získal angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích. Byl však obviněn z nepřátelské činnosti a musel divadlo opustit. Vzápětí s ním byl rozvázán i pracovní poměr na DAMU, kde učil. A to byla pro něj poslední kapka. Rozhodl se spáchat sebevraždu. Naštěstí neúspěšně a skončil v blázinci. Tam se ale během života nepravidelně vracel. Například během normalizace, kdy se stal nepřítelem režimu, se nechal účelově hospitalizovat v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích.

Daniel Hůlka (45)

Také zpěvák, který se pyšní zlatým slavíkem, musel vyhledat odbornou pomoc. Aby měl klid, vybral si jednu z moravských psychiatrických léčeben. Byl na pokraji zhroucení. Byl hospitalizován na běžném pokoji s dalšími dvěma pacienty. „Cítil jsem, že potřebuju pauzu. Náročný divadelní projekt, do toho série vánočních koncertů,“ objasnil svůj nervový kolaps zpěvák, který v té době žil se zpěvačkou Šárkou Vaňkovou.

Petr Muk (†45)

Zpěvák celý život bojoval s těžkými depresemi. Psychiatrii navštěvoval několikrát do roka, dokonce jeden čas podstupoval i léčbu pomocí elektrošoků. Poslední čtyři roky svého života užíval lithium. Nikdy se ale nevyléčil a zákeřné nemoci se nezbavil. Jeho smrt byla zbytečná, usnul a vdechl zvratky.

Hana Brejchová (67)

Poté, co ji vyhořel byt, skončila za zdmi areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Nemohla se smířit s tím, že nemá kam jít, že přišla o své jediné útočiště, ve kterém poslední léta žila. Později se přestěhovala do Domova s pečovatelskou službou v Buštěhradě.


Ludmila Pelikánová (†78)

Herečka, která se proslavila především »skvostnou« a procítěnou recitací revolučních děl sovětských a českých básníků v pořadu Křeslo pro hosta, se těsně před revolucí psychicky zhroutila. Trpěla duševní chorobou a skončila v ústavu. Tam také během několika let zemřela.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.