Tajemství herce Františka Němce (79): Polepšovnu natáčel o berlích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tajemství herce Františka Němce (79): Polepšovnu natáčel o berlích!

S Tomášem Holým.
S Tomášem Holým. (Česká televize)

Rolí si za svou kariéru zahrál František Němec (79) dost, přesto z nich ční jedna jediná – horolezec Luboš, táta malého Vaška (Tomáš Holý) z komedií Marie Poledňákové. Jenže později se ukázalo, že natáčení zdaleka nebyla idylka. Zranil se a filmaři měli co dělat, aby zamaskovali vymknutý kotník a berle!

Když s Poledňákovou točili Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), bylo mu šestatřicet. Teď, ve středu, oslaví osmdesátku! Ani po více než čtyřiceti letech ale na natáčení nezapomene. „Když jsme točili scénu na skále, bylo po deštích. Kluci po dešti na pískovec nelezou, když je mokrej, ale my to museli natočit. A já jsem prostě utrhl chyt,“ vzpomínal herec.

„Naštěstí kluci byli duchapřítomní, byl jsem jištěný, takže za lano zatáhli včas. Nicméně o to předskalí jsem se praštil nohama, takže jsem pár dní všelijak kulhal. Ale točili jsme dál, muselo se pokračovat.“

Hrozivý pád ze skály

Režisérka Marie Poledňáková ve své knize S kým mě bavil svět popisuje příhodu ještě obšírněji. „Franta padal ze sedmimetrové výšky přesně tak, jak to bylo napsané ve scénáři. Jenže to měl točit kaskadér,“ líčí s tím, že pád nevypadal vůbec dobře. Kdyby ho přítomný horolezec nezbrzdil jisticím lanem, mohl se herec zabít. Takto mu zůstala jen sedřená ruka a zraněná noha. „Franta začal kulhat a sanitka ho odvezla na rentgen do nemocnice. Měl ošklivě vymknutý kotník. Ležel tři dny s nohou vyvázanou na kladce a já musela předělat celý natáčecí plán,“ pokračuje.

Marie Poledňáková (†81): První dáma československého filmu, která objevila Tomáše Holého

Video se připravuje ...

Naštěstí ho ze špitálu brzy pustili a mohlo se pokračovat. „Čekali jsme, až dojede sanitka… Franta měl přes hlavu přehozený jakýsi velký šál. Podepřený o francouzské berle se dobelhal až ke stromu. »O berličce, hnáty křivé,« zarecitoval procítěně, »pod plachetkou osobnost!« Odhodil hadr a vítězně zamával berlemi. Zvládal situaci s humorem,“ zavzpomínala režisérka.

Vyčítají mu Zemana

Zatímco za roli Luboše ho národ zbožňuje, v jeho filmografii by se našla i taková, kterou mu dodnes vyčítají – major Žitný z 30 případů majora Zemana. „Zpočátku vůbec nevypadalo, že to bude mít politický kontext. Bylo napsaných pět dílů, šlo o běžné kriminální příběhy, až pak přišlo něco jiného,“ vysvětlil herec s tím, že se našli i tací, kteří mu roli vyčítali.

Major Zeman - scény z dílu Studna se starým Brunou

Video se připravuje ...

„Vaši pozici občana a herce zamíchají do jedné bábovky, a přitom je v tom dost velký rozdíl. To, co jste udělal předtím a potom, najednou nic neznamená a jste pro ně fízl,“ dodal smutně herec.

Vlastimil Harapes na pohřbu Marie Poledňákové: Naposledy už skoro nemluvila

Video se připravuje ...

Do důchodu se nechystá

Pár tu tvořil s Janou Preissovou, se kterou je v kontaktu dodnes – jsou kolegové v divadle. „S Janičkou se stále vídám, vždyť jsme spolu v angažmá v Národním. Od filmování s Poledňákovou, a to je drahně let, jsme se už ale nikdy tak nezasmáli,“ přiznal herec. Členem činohry Národního divadla je od roku 1982, tedy už 41 let. V posledních letech je k vidění také v Divadle Ungelt, na repertoáru tu má dvě hry – Staří mistři s Milanem Heinem Pan Halpern a pan Johnson s Petrem Kostkou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.