Vdova po Postráneckém o Poledňákové (†81): VÁCLAVŮV SEN SMETLA ZE STOLU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vdova po Postráneckém o Poledňákové: VÁCLAVŮV SEN SMETLA ZE STOLU

Václav Postránecký a Marie Poledňáková.
Václav Postránecký a Marie Poledňáková. (archiv Blesku)

Tak se zamiloval do komedie století, že herec Václav Postránecký (†75) napsal pokračování – S tebou mě baví svět 2. A nebýt hercovy manželky Heleny Postránecké (75), tak by si dnes toto tajemství režisérka Marie Poledňáková (†81) vzala do hrobu. Právě dnes je její pohřeb...

Pro Postráneckého byl film S tebou mě baví svět z roku 1982 vůbec ten nejmilejší, který kdy natočil. Pořád čekal, že Poledňákovou napadne napsat pokračování, ve kterém by se opět objevil jako dirigent Michal Adámek, manžel Dáši v podání Elišky Balzerové ( 73). Jenže režisérku to nenapadlo, takže se do toho herec s vervou pustil sám. p V roce 2002 mu ale umřel Július Satinský (†61), což mu do psaní i života hodně zasáhlo, nakonec si ale poradil i bez chirurga Alberta.

Marie Poledňáková (†81): První dáma československého filmu, která objevila Tomáše Holého

Video se připravuje ...

Psal a psal

„Říkal mi, že to skvěle vymyslel i bez July. Byl nadšený, ponořil se do toho a psal a psal. A těšil se, co tomu řekne Marie. A jednoho dne jsme se za ní spolu vypravili,“ svěřila Aha! hercova manželka Helena. Režisérka je přivítala v právě dostavěné vile v Nebušicích, na kterou byla nesmírně hrdá a kde před týdnem zemřela. „Vážně to byla nádhera, všechno do detailu tam měla promyšlené. Navrhoval jí to její přítel Ital a ona si potom celou tu stavbu bedlivě hlídala,“ komentuje Postránecká s tím, že s manželem nejdříve obdivovali dům a až potom Postránecký režisérce ukázal svoje pokračování.

V šuplíku...

„Ptal se Marie, jestli by se na to nemohla podívat a nenapsala scénář. Marie to, a to manžel opravdu nečekal, ale okamžitě celé rázně zavrhla,“ prozrazuje Postránecká. Režisérka prý argumentovala tím, že film nemůže mít pokračování, neboť měl obrovský úspěch a na konci má jasnou tečku. „A že by nějaké pokračování všechno jenom pokazilo. Vašek byl smutný a nedivím se, psal to dost dlouho a skončilo to v šuplíku. Nakonec se s tím ale smířil a už o tom nemluvil. Ani nevím, kde ten jeho výtvor teď leží. Někde tady doma ale určitě je,“ podotýká paní Helena.

POSLEDNÍ SBOHEM REŽISÉRCE

S Marií Poledňákovou (†81) proběhne poslední rozloučení dnes od 11 hodin ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích. Mezi zástupy slavných a známých tváří chtěla být i baletka, tanečnice a herečka Helena Postránecká. Bude tam však nakonec chybět. V pondělí ráno vytáhla ze schránky upozornění, že dnes přesně v 11 hodin má vyšetření u lékaře.

Zemřela Marie Poledňáková (†81), první dáma československého filmu a veselohry století

Video se připravuje ...

„Snažila jsem se to přehodit, ale čekala bych dalšího půl roku. Za Marii alespoň od časného rána budu pálit doma svíčku,“ rozhodla se Postránecká, která Poledňákovou neznala jenom díky manželovi. Hercova manželka hrála i ve filmech a dělala choreografii ke snímkům Evy Sadkové (†68), kde Poledňáková působila coby pomocná režisérka. Tam se skamarádily.



Přečtěte si
Ivana Sukenikova
15. 11. 2022 • 14:57

Byla jedinečnæ režisérka.Teď jsem se tady dočetla,že mohlo být pokračování S tebou mě baví svět 2, že Václav Postránecký ho napsal,ale paní režisérka byla proti Škoda,že k tomu nedošlo!

Jaru Maier
15. 11. 2022 • 09:37

A já ten film miluju, je tam parta kamarádů co si vyrazí bez manželek a zvládnou vtipné i děti, není to přeslazený, má to spád a je tam vtip, táta nás jako děti taky brával na výpravu do skalistych hor😁.. Teď se točí hrozný filmy..

defakto
15. 11. 2022 • 09:21

... já právě tenhle její film nemusím a když jej dávají raději přepínám . Nevím jak mohl být vybrán za komedii století .

bursik
15. 11. 2022 • 05:46

Protože vše bylo sešněrovano tak zrovna tenhle film je slabý.A tak stačilo. Dovedu si představit hloupé napady hercu

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.