Harapes o Poledňákové: Špatně artikulovala, pak se to ještě mělo zhoršit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Harapes o Poledňákové: Špatně artikulovala, pak se to ještě mělo zhoršit

Vůz pohřebního ústavu před domem Marie Poledňákové (†81)
Vůz pohřebního ústavu před domem Marie Poledňákové (†81) (CZECH NEWS CENTER David Kundrát)

Osud tomu asi tak chtěl. Ve chvíli, kdy včera po poledni v televizi běžela komedie Dva lidi v ZOO, její režisérka Marie Poledňáková (+81) vydechla naposledy. Zemřela doma obklopena rodinou a její smrt ihned ČTK potvrdil syn a podnikatel Petr Poledňák (60).

Všechny filmy, které Poledňáková napsala a natočila, se staly hity. Její snímek S tebou mě baví svět byl dokonce korunován na Komedii století. Poledňáková to s našimi emocemi prostě uměla. Šest let už byla ale hvězdná scénáristka a režisérka připoutána na invalidní vozík a tak možná její včerejší odchod tam nahoru byl pro ni vysvobozením. Hlava už jí také nesloužila, nemohla tvořit a prožívala muka.

„Asi před rokem jsem za ní byl, vzala mě s sebou Zora Ulla Keslerová, která za ní při návštěvě České republiky pravidelně jezdila. Marie se už bohužel nacházela ve velmi špatném stavu a kvůli mrtvici velmi špatně artikulovala. Bylo to strašně smutné a co jsem se doslechl, pak se to ještě mělo zhoršit. Pak už ji nešlo navštívit, syn už si to nepřál,“ zavzpomínal na zesnulou režisérku Vlastimil Harapes na webu eXtra.cz.

Vlastní zážitky

Když psala scénáře, které až na výjimky, i režírovala, čerpala ze svých životních zážitků. „A protože jsem se potýkala s normálními problémy jako většina diváků, pak téma mělo šanci rezonovat. Lidi chodí do kina, aby našli na plátně kus sebe, aby si ověřili, že v malérech nejsou sami,“ vysvětlila Aha! v roce 2016 kouzlo svého úspěchu Poledňáková s tím, že předlohou k filmům Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny byl přímo její vlastní osud rozvedené matky, která zůstala sama se synem Petrem. Ale třeba podnětem ke komedii S tebou mě baví svět byl jen náhodně vyslechnutý rozhovor několika kamarádů, kteří se chystali odjet sami s dětmi na hory. Na základě vlastní zkušenosti vznikly i filmy Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel z roku 2012. Ten se stal posledním filmem, který Poledňáková natočila.

Zemřela Marie Poledňáková (†81), první dáma československého filmu a veselohry století

Video se připravuje ...

Mrtvice

V roce 2016 režisérku postihla těžká mozková mrtvice. Na chalupě ve vísce Martinice u Onšova na Vysočině ji našla doma sousedka, když pro ni přišla, aby šly na houby. Režisérku tehdy do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích převážel vrtulník. Když se ale po dlouhých měsících Poledňáková konečně vrátila domů, bylo už všechno špatně. Byla ochrnuta na půlku těla, psát už nemohla a špatně se jí i mluvilo. Režisérka měla velké štěstí, že žila ve společné vile se synem Petrem. Ten ji zřídil do prvního patra výtah a staral se o ni, seč jen uměl. Matku miloval. Ne náhodou dostal jeho syn jméno podle Vaška z komedií o „Velrybě“!

Postránecký nezklamal

Když ochrnula, měla rozepsaný námět k rodinné krimi vánoční komedii Ten, kdo tě miloval. Film už musel natočit ale Jan Pachl (43), který je podepsán i pod scénářem. Av komedii si tehdy zahrál i Václav Postránecký (+75), který v době natáčení už bojoval s rakovinou. „Marii jsem to ale slíbil a tak točím. Nechci ji zklamat, když do mě vložila opět důvěru, jsme velcí kamarádi,“ řekl tehdy Aha! Postránecký, hvězda komedie S tebou mě baví svět.

Vyráběla hrnce

Milovala chemii, fyziku a matematiku a hlásila se na Matematicko-fyzikální fakultu. Z politických důvodů ale k přijímačkám nešla a našla si práci v továrně, kde se vyráběly větráky, poklice, pánve a hrnce. Začínala u vrtačky, ale vyzkoušela si i práci u lisu či v brusírně. Náhoda tomu chtěla, že se dostala do televize ještě v době živého vysílání a začínala jako asistentka scény a pak režie. Dálkově vystudovala dramaturgii.

Nejoblíbenější filmy:

Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977)

Jak dostat tatínka do polepšovny (1979)

Kotva u přívozu (1980)

S tebou mě baví svět (1982)

Dva lidi v Zoo (1989)

Jak se krotí krokodýli (2006)

Líbáš jako Bůh (2009)

Líbáš jako ďábel (2012)

Milenec, co líbal jak Bůh!

Námět k filmu Líbáš jako Bůh vznikl náhodou

...a opět díky životní zkušenosti. Tehdy se Marie Poledňáková seznámila s mužem, který byl „tak trochu ženatý“ a měl údajně volné manželství. Když spolu měli odjet na festival do Káhiry, přišla jí SMS. „Promiň, lásko. Nejedu nikam. Žena na všechno přišla. Bylo to nádherné. P.S. Snad se ještě někdy setkáme. „Chodila jsem po bytě, nesmyslně jsem se přehrabovala v zamilovaně legračních zprávách, které mi za těch sedm měsíců poslal. Konec, kašlu na to! Odhodila jsem růžové brýle, sedla k počítači a bušila do klávesnice. Horečnatě jsem psala,“ vzpomíná režisérka ve své knize S kým mě bavil svět. A scénář k filmu Líbáš jako Bůh byl na světě!

Zemřel Josef Somr (†88), herec s mimořádným nasazením

Video se připravuje ...



Přečtěte si
AHel
9. 11. 2022 • 10:43

Bude její pohled na svět chybět, ještě tu mohla být a něco komediálního natočit, aby člověk mohl přežít ten fialový hnus.
Rozsvítím svíčku a pustím si "S tebou mě baví svět". Čest její památce.

bursik
9. 11. 2022 • 08:15

Autor článku napsal poradny článek o té elegantní paní režisérce.Skoda že ostatní chaoti nepíší tímto stylem ! Soustrast blízkým uprimne

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.