S čerty nejsou žerty a S tebou mě baví svět? Smůla zplodila úspěch! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

S čerty nejsou žerty a S tebou mě baví svět? Smůla zplodila úspěch!

S tebou mě baví svět: Zleva - KAČENKA (Marta Buchtíková, 47), BERTÍK (Marek Dvořák, 49), MATÝSEK  (Lukáš Pelánek, 42), Kateřina Horáková (Jana Šulcová, †76), MÍŠA (Václav Korda, 46), PEPÍNO (Cyril Křůpala, 47), DÁŠENKA (Zuzana Lisová, 45)
S tebou mě baví svět: Zleva - KAČENKA (Marta Buchtíková, 47), BERTÍK (Marek Dvořák, 49), MATÝSEK (Lukáš Pelánek, 42), Kateřina Horáková (Jana Šulcová, †76), MÍŠA (Václav Korda, 46), PEPÍNO (Cyril Křůpala, 47), DÁŠENKA (Zuzana Lisová, 45) (Herminapress.cz, archiv Blesku)

Mají podobný název, dělí je od sebe jen dva roky a oba patří k nejoblíbenějším vánočním filmům! A jak už to u kvalitních věcí bývá, nerodí se přes noc. Filmaři na pohádce S čerty nejsou žerty (1984) a komedii S tebou mě baví (1982) svět odvedli pořádnou fůru práce. Stačilo málo a vůbec by nevznikly!

Nárožný zničil kočár a čerti opravdu hořeli!

Pohádkové peklo, kterému kraloval Lucifer Karel Heřmánek (73), nebylo jen před kamerou, ale i na place. Během natáčení snímku S čerty nejsou žerty došlo totiž k požáru! 

Kostýmy čertů byly ušity z hořlavé látky, stačil tak jeden nešikovný pohyb a látka obleků vzplála. Herci byli následně převezeni do nemocnice. A když už v pekle nešlehaly plameny, pořádně to tam páchlo. Ne sírou, ale hnilobou ze zkažených brambor. Točilo se totiž v podzemním pískovcovém labyrintu zvaném Pekelné doly na Českolipsku, kde sovětská armáda skladovala brambory. Štáb je musel nechat vyvézt a zasypat pískem. To ovšem nebyl jediný problém, jaký museli filmoví pekelníci řešit.

Eliška Balzerová: Alžběta z Nemocnice na kraji města a její život

Video se připravuje ...

Prostory byly pro mocnou říši zla dost stísněné a panovaly obavy, aby to nebylo pak na obrazovce vidět. Dojmu rozsáhlosti se proto dosáhlo tím, že se záběry z pekla snímaly širokoúhlým objektivem. Po natáčení hořce zaplakal majitel barokního kočáru. Kaprál Petr Nárožný (82) totiž otevřel jeho dvířka tak silně, že je nechtěně ulomil! Nešlo o vtip zapsaný do scénáře, ale nehodu. A to nebyla jediná smůla. Do jednoho záběru bylo zase zapotřebí obstarat skupinu černých koní, jenže široko daleko byli k mání jen hnědáci. Štáb proto všechna zvířata sice bryskně přebarvil, avšak jakmile se začalo natáčet, spustil se déšť a barva šla dolů...

Režisérka Marie Poledňáková (†81) kontrolovala batohy! Kvůli chlastu...

Komedie století diváky baví už od roku 1982. Režisérka a autorka scénáře Marie Poledňáková (†81) měla ale při natáčení S tebou mě baví svět nervy na pochodu. Víc než s maskováním zlomené dětské ruky měla problém uhlídat, aby se na place nepopíjel alkohol. Pánové Václav Postránecký (†75), Pavel Nový (75) a Július Satinský (†61) ji ale převezli! 40 lahví sektu „Prohledávala dětem batůžky a kapsičky a sahala jim do podpaždí, jestli tam nemají pro nás nějaký placatky,“ práskl Postránecký. „Říkala – jak to děláte, že když řeknu stop, poslední záběr, konec, tak jste během pěti minut úplně nalitý?! My jsme v tomto ohledu byli spojeni s horskou službou. Měli takové trubičky a stačilo se jen zezadu přiblížit k horské službě a nasát,“ prozradil herec po letech se smíchem. Sama režisérka přitom zapíchala do sněhu 40 lahví sektu! Před natáčením ho totiž napadlo zhruba půldruhého metru. Sněhová peřina se však v nestřeženém okamžiku sesunula ze střechy chalupy Apalucha a štáb se bál, že by se to mohlo opakovat a někoho zasypat nebo, nedejbože, přizabít. 

Zemřela Marie Poledňáková (†81), první dáma československého filmu a veselohry století

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.