Tajemství pohádky S čerty nejsou žerty: Nechtěli Dlouhého! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tajemství pohádky S čerty nejsou žerty: Dlouhý měl málem smůlu!

Na roli čerta v podání Vetchého si brousilo zuby hodně herců.
Na roli čerta v podání Vetchého si brousilo zuby hodně herců. (Foto: archiv ČT, koláž Aha!, ara)

Tahle pohádka se neomrzí, česká klasika S čerty nejsou žerty (1984) se natáčela před čtyřiceti lety, ale ani v nejmenším nezestárla. Poselství a poučení pořád platí, i když někdy trvá trochu déle, než dojde na potrestání hříšníků. Každopádně nyní ožívá i jinak než tradičním reprízováním v televizi. V nové knize fotografa Miloše Schmiedbergera najdeme kromě dalších unikátní snímky z natáčení...

Hynek Bočan na fotografiích například klečí za Ondřejem Vetchým a vysvětluje mu, jak se má tvářit provinile a žádat za odpuštění. „Ondra Vetchý? Ten tomu filmu strašně moc pomohl. Vnesl do toho svou poctivost a přímost,“ zmínil režisér legendární pohádky Hynek Bočan.

Rozkošný intrikán Preiss

Jinde vysvětluje Viktoru Preissovi, jak má přidávat a ubírat, když pletichaří s Jaroslavou Kretschmerovou alias Dorotou Máchalovou. „Viktor Preiss mi dělal velkou radost. Vždy na mě působil dojmem uhlazeného, seriózního intelektuála a tady se do toho úlisného a prospěchářského a intrikujícího správce pustil s takovou radostí, že mu nebylo třeba nic radit.“ Sekundovala mu znamenitě právě Jaroslava Kretschmerová, byli skvělá dvojka. A to se dostala do užšího výběru při castingu s takovými hvězdami, jako byly Dáša Veškrnová, Simona Stašová nebo Hana Maciuchová!

Pohádkový klenot S čerty nejsou žerty a drobné chyby, které vám možná unikly

Video se připravuje ...

Nárožný se do toho položil

A dokonalost sama byl opilý kaprál v podání Petra Nárožného. Lidé Foto z knihy Příběhy filmových fotografií, ara ho milují a citují. Když urval dvířka kočáru, byla to nehoda, ale Hynek Bočan to ve filmu použil. „Petr hrál s obrovským gustem a zaujetím, je to jeho postava, on ji vytvořil, jak se do toho položil.“ Nic nenechal stranou. Epizoda, jak kaprála vysazují vojáci na koně, se také odehrávala až na place.

Že ho posadí nejprve obráceně, vymyslel přímo Petr Nárožný. A jeho hláška – spadlo ti to, Máchale – naprosto zlidověla. „Když přes nás lezl kočárem a vypadl ven, pokopal nás včetně pana Kemra, ale dělali jsme, že to nikoho nebolí. Pan Kemr byl obrovský profík a noblesní pán,“ líčila po letech princezna Angelína, resp. herečka Dana Bartůňková.

To nejlepší z pohádky S čerty nejsou žerty

Video se připravuje ...

Dlouhého šéfové nechtěli

„Nejprve byly s obsazením problémy, skrumáž nešťastných událostí, někdo nemohl, pak zase vybouchl další, co byl domluvený. Ale nakonec se ukázalo – a čas nám dal za pravdu –, že se sestava vydařila. Nechtěli mi za žádnou cenu povolit Mirka Dlouhého, že je příliš starý. Ale trval jsem na něm a skoro násilím jsem si ho prosadil,“ uzavřel Hynek Bočan.



Přečtěte si
pjotri
24. 12. 2023 • 16:00

Až do této pohádky jsem neměl Viktora Preisse rád. Ale po S čerty nejsou žerty na něj nedám dopustit, je to super herec. O Petru Nárožným vůbec nepochybuji. Pokud to jde, jedu na každé jeho představení "Já jsem Herbert". Naprostá bomba. Exceluje těm s Libuší Švormovou, která je naprosto bezkonkurenční. Každé představení je trochu jiné a lidí se válí smíchy.. Škoda, že ještě nikoho nenapadlo to natočit..

Eva Komárková
24. 12. 2023 • 14:05

Dana Bartůňková je bezva člověk. Osobní setkání na které nikdy nezapomenu . Moc vzpomínám

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.