SBAL SI KUFRY! Vyzvala Ondřeje Vetchého hvězda Hollywoodu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

SBAL SI KUFRY! Vyzvala Ondřeje Vetchého hvězda Hollywoodu

Ondřej Vetchý
Ondřej Vetchý (profimedia.cz)

V současnosti patří Ondřej Vetchý (60) mezi nejobsazovanější herce své generace. Diváci ho mají spojeného s mnoha oblíbenými filmy, jakými jsou Báječná léta pod psa, pohádka S čerty nejsou žerty, či s velmi chváleným kriminálním seriálem Případy 1. oddělení. Přesto herectví nebere jako své největší poslání.

„Používám práci k tomu, abych věci mohl spoluovlivňovat. Zároveň mi to dává motivaci a smysl, že díky tomu nejsem na práci psychicky závislý. Dává mi to jistou svobodu. Moje motivace není primárně o tom, abych hrál a masíroval si ego,“ cituje herce web Aktuálně.cz.

Za svou kariéru se herec tolik filmově i seriálově vyřádil, že si nyní spolupráce už spíše vybírá, než aby lpěl na výjimečných rolích za každou cenu. „Já už točím jen s kamarády. Oni třeba nejsou úplně nejlepší režiséři, ale mně to nevadí," říká Ondřej Vetchý, který si zakládá na tom, aby byli herci především originální a autentičtí. „O to jde. Aby to všechno byli lidi, kteří jsou svébytní, nezastupitelní a tvořivě originální.“

Charismatický herec se médiím spíše vyhýbá, svou práci bere velmi zodpovědně a tvář propůjčuje ve svých očích smysluplným projektům. Jsou tedy i momenty, kdy chce, aby jeho hlas byl slyšet, jako je tomu během prezidentských voleb. Politika mu však nebyla cizí ani během socialismu, kdy se nebál o režimu ostře hovořit. „Byl jsem pro ně komplikovaná figura, naproti Činoheráku jsem v Praze psal do průchodu hesla jako 'smrt komunismu‘,“ vzpomíná Vetchý.

Kdo svede Prezidentku Ani Geislerové? Správný chlap Ondřej Vetchý!

Video se připravuje ...

Naštěstí pro něj si jeho talentu všimli i za hranicemi Československa, a tak se mocní museli stáhnout ku prospěchu uznání »zvenku«. „A v téhle době jsem dostal nominaci na evropskou cenu a oni mě tam museli pustit," vyprávěl herec v minulém roce na Letní filmové škole, kam přijal pozvání.

První zkušenost se západním světem herec dodnes vnímá velmi intenzivně. „V tom hotelu Kempinski jsem si připadal jako Marťan, na stole byla mísa s ovocem, já z těch dvaceti druhů znal jen jahody. Byl to kulturní šok,“ přiznal seriálový Tomáš Kozák. Českého herce i jeho talentu si v Západním Berlíně všimla i velká zahraniční jména v čele s britským hercem Benem Kingsleym (79).

Kulový Blesk: Pohádky České televize jsou skanzen. Bambitka, lolitka a tajemství

Video se připravuje ...

Ten dokonce Ondřeje oslovil. „Herci jako Ben Kingsley mě nabádali, ať emigruji, jaká je škoda, že jsem z Československa. Ale já už měl v hlavě, že při těch změnách, které určitě nastanou, přijdou mladí lidi a ten režim změní," dodal smířeně v závěru svého vyprávění Ondřej Vetchý.



Přečtěte si
alfa05
24. 12. 2023 • 14:01

Koukám jen jaká se z něho stala vobloda. Už vidím jak celej Holivúd po poeanej z jednoho českýho herce co neumí kváknout anglicky.

Uživatel_5571928
6. 1. 2023 • 23:32

uplne s vami souhlasim, v teto dobe, jak se rika, kazdy kdo ma do pr...e diru je bud ekonom, disident a pod.
Kazdy v 'te' dobe, kdo porad mel praci a byl 'viditelny' v tv a pod. musel byt bud v KSC nebo SZM a pod. Jako i ten tluchuba Kraus atd.

yokky
6. 1. 2023 • 19:58

Mel stes­ti👍👍👍👍­👍👍🆒🆒🆒🆒­🆒🆒🆒su­per Pan herec

ivan rehak
6. 1. 2023 • 17:40

Teď 30 let po revoluci byl každej disident. kdo pak tedy v tý KSČ byl?? Pochybuju, že nějaký herec mohl mít tolik rolí aniž by se neangažoval. tomu snad niko nemůže věřit.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.