Július Satinský (†61): OŽIVILI HO KVŮLI REKLAMĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Július Satinský (†61): OŽIVILI HO KVŮLI REKLAMĚ!

Hvězda S tebou mě baví svět Satinský (†61):  Oživili ho kvůli reklamě!
Hvězda S tebou mě baví svět Satinský (†61): Oživili ho kvůli reklamě!  (David Kundrát, ČTK/Profimedia.cz, archiv)

Přestože od jeho smrti uplyne příští měsíc přesně 20 let, Július Satinský (†61) ožil na obrazovkách. Legendární táta Albert z komedie století S tebou mě baví svět se objevil v nové vánoční reklamě a říká věci, které nikdy neřekl! Jak je to možné?

Populární slovenský herec a komik promlouvá ze záhrobí díky umělé inteligenci a tzv. »deepfake« technologii. „Moji milí Slováci, to jsem já, Julo. Vrátil jsem se, abych vás povzbudil...“ Touto větou začíná vánoční přání, které se objevilo na obrazovkách slovenských televizí.

Ani dcera nevěřila

V reklamě není Július jen slyšet, ale přímo na diváka mluví z knihy. Do slov se přesně strefuje jeho pověstný knír. „Když jsem slyšela tátův hlas, měla jsem husí kůži. Bylo to k nerozeznání od skutečných nahrávek,“ svěřila se hercova dcera Lucia Molnár Satinská (36). Do poslední chvíle nevěřila, že něco takového může vůbec fungovat.

Blesk Podcast: Lasica a Satinský byla pekelná kombinace, říká filmový kritik

Video se připravuje ...

Jak na to

Umělá inteligence se musela naučit slovenštinu, aby mohla zpracovat velké množství Satinského nahrávek. „Na to, aby měl výsledek správný výraz, emoci a dynamiku, je potřebný podkladový hlas, který pak umělá inteligence zabarví. Všechny tyto ingredience dodal herec Michal Hudák,“ prozradila Dáša Juríková ze Slovenské spořitelny, pro kterou vánoční reklama vznikla.

Zemřel Milan Lasica (†81): Odešel přímo na jevišti během děkovačky!

Video se připravuje ...

Novinkám se bránil

Hercova dcera také prozradila, že její táta měl přitom k moderním technologiím velmi konzervativní až negativní vztah. „Na počítači začal psát, až když ho používali všichni v jeho okolí. Nejradši měl pero a papír, později psací stroj. Inovace mu však imponovaly, časem začal faxovat a na sklonku života poslal i několik e-mailů,“ řekla Lucia s úsměvem při vzpomínce na otce.

Co je deepfake?

Deepfake je název pro technologie umělé inteligence, která má vytvářet falešná videa a fotky, jež mají tvořit dojem pravosti.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.