Jak dostat tatínka do polepšovny: Natáčení jako z hororu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak dostat tatínka do polepšovny: Natáčení jako z hororu!

Český ráj v rodinné komedii Jak dostat tatínka do polepšovny
Český ráj v rodinné komedii Jak dostat tatínka do polepšovny (reprofoto)

Psala zpravidla podle vlastních zkušeností. Po rozvodu měla Marie Poledňáková málo času na malého syna Petra. Ten jí neustále hledal nového partnera a pro sebe tatínka. Chtěl psa a do toho se vložila ještě maminka. Režisérka tomu ale čelila statečně a vymyslela motiv filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977). Následovala letní komedie Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Že se bude točit letní pokračování předchozího hitu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) se urodilo spontánně. Ještě na horách, kde se zrovna skončilo natáčení, vymýšleli František Němec, Tomáš Holý a Jana Preissová, co se asi tak bude dít s povedenou rodinkou dál.

Chůva ve štábu

„Chtěli jsme točit už od začátku června, ale Jana Preissová oznámila, že je těhotná a bude připravena na konci šestinedělí, což bylo v červenci,“ vyprávěla režisérka Marie Poledňáková. A tak se červen zasvětil zkoušení horolezeckých scén a dalším přípravám. Bylo to vtipné, protože postava Vaškovy maminky také čekala miminko. Takže se to sešlo. A na natáčení pak přijeli Preissovi i s miminkem. „Viktor se staral o dva syny, staršího i čerstvě narozeného. A k ruce měl chůvu. Jana mezitím točila,“ vzpomínala režisérka.

Chalupa v džungli

A starou chalupu, kde bydlel děda a kde měl Vašek s rodiči trávit prázdniny, našli v Dobšicích nedaleko hradu Kost. Úplně náhodou, Kameraman Petr Polák si při obhlídkách potřeboval odskočit a našel ji mezi stromy, zarostlou kopřivami a trávou. „Krásně otřískané zápraží, seník obrostlý planým vínem, stodola, žumpa, půvabný dvorek, to jsme potřebovali. Ostatní lufťácké chalupy byly moc udržované, pro filmování nepoužitelné.“ Majitelé tam už nebydleli, chtěli chalupu prodat. Tak je Poledňáková umluvila, aby počkali do podzimu, nevadilo jim to.

Pajda o berlích

Ovšem pak se kupily karamboly jeden za druhým. Začalo pršet, takže se nesmělo na skály a filmaři musel přeházet natáčecí rozvrh. Pak chytila Marie Poledňáková angínu. Horečky čtyřicítky, v krku knedlík, jenže lehnout si nemohla. „Léto by nám uteklo a mohli bychom začít až za rok. Naštěstí jsme měli u lezeckých scén sanitku, Taková jsou pravidla. A doktor se hodil. Vytřel mi jódem krk, jak se to dělá na vojně a bylo po angíně, úspěšně jsem ji přechodila.“

Sanitka nakonec byla potřeba ještě jednou, František Němec, když točil pád ze skály a zaklesnutí v lanech, skutečně sletěl a ošklivě si natloukl. Výsledkem kromě odřenin ale byl i ošklivě vymknutý kotník. „Z nemocnice přijel s berlemi a se sádrou a museli jsme zase přeskupit natáčecí plán.“ Scény, kde seděl, se točily nejdřív, na strom ho museli vytahovat lanem a až když to trochu rozchodil, točili se zbytek. Nakonec všechno klaplo a film se stal evergreenem.

Poledňáková slavila 80, neukázala se 5 let!

Video se připravuje ...

Byl jako dobrosrdečná teta

Marie Poledňáková v autobiografii vzpomínala, jak vybírala Tomáše Holého pro své filmy. Nejprve jej vyřadila z konkursu hned v prvním kole. Jenže Tomáš se vrátil pro čepici, nesměle se o ni hlásil a dělal asi ty správné grimasy, a tak ho pozvala do dalšího kola. Nakonec ji nějak zaujal, asi kvůli chemii s Janou Preissovou a Františkem Němcem a také pomohlo, že byl z rozvedené rodiny. Vtipné bylo, když ukázala jeho fotku synu Petrovi. Který byl vlastně předobrazem malého Vaška. „Mami, to snad ne! To není žádnej správnej kluk, to je ošklivá holka,“ lamentoval syn. Tomáš měl obličej kulatý jako melounek a v dlouhých vlasech, slovy Marie, skutečně připomínal dobrosrdečnou tetu.

Marie Poledňáková (†81): První dáma československého filmu, která objevila Tomáše Holého

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.