5 let od smrti Miloše Formana: Byt mu záviděl i Douglas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

5 let od smrti Miloše Formana: Byt mu záviděl i Douglas!

Miloš Forman s Michaelem Douglasem, který mu záviděl prosklený newyorský záchod.
Miloš Forman s Michaelem Douglasem, který mu záviděl prosklený newyorský záchod. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz, ara)

Je to přesně pět let, co jsme ztratili naši chloubu jménem Miloš Forman (†86). Držitele dvou Oscarů za režii filmů Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus. A kdo na režiséra v Čechách nejvíc vzpomíná, tak to je určitě Theodor Pištěk (90), který za kostýmy k Amadeovi získal Oscara taky.

Výtvarník právě doma trpí po čtvrté operaci páteře, o které prohlásil, že ji lékaři zpackali. A páteř prý může také za to, že se s Formanem před jeho odchodem dlouho neviděli a on ho teď nemůže navštívit ani na hřbitově ve Warrenu v Connecticutu, kde žil a kde je také pohřben. „S Milošem jsem se viděl při jeho poslední návštěvě v Praze a potom jeho zdravotní stav nedovolil letět přes oceán a můj zúžený páteřní kanálek mi to taky zakázal. Denně jsme si ale volali... A teď? S kým si mám volat?,“ postěžoval si Pištěk, který s Formanem kromě osmi Oscary ověnčeného Amadea dělal také na filmu Lid versus Larry Flynt nebo na Valmontovi, za jehož kostýmy obdržel Césara a byl nominován na Oscara.

Jana Brejchová – největší ikona československého filmu

Video se připravuje ...

Bolestná ztráta

Odchod Formana považuje Pištěk za velmi bolestnou niterní ztrátu. „Odešel mi úplně poslední velkej kamarád, se kterým jsem zažil ty nejkrásnější časy svého života, to byl absolutní vrchol. Je mi i po těch pěti letech velmi ouzko a strašně smutno,“ řekl Aha! Pištěk a stále na něj vzpomíná. „Jak jsme s Milošem objeli Evropu na kole, chodili do michelinských restaurací a užívali si legrace,“ komentuje Pištěk, který prý nadosmrti nezapomene na Formanův pověstný záchod v newyorském bytě na Manhattanu. Měl celou jednu zeď prosklenou a Pištěk se koukal na Central Park. „Sledoval jsem tak vlastně film s lidmi v kostýmech, který navrhl a ušil život sám. Na té míse jsem proseděl hodiny a Miloš se vůbec nedivil,“ usmál se Pištěk. Ten byt nad Central Parkem Formanovi záviděl i Michael Douglas (78), který produkoval světově proslulý film Přelet nad kukaččím hnízdem. Žádné hollywoodské hvězdě se prý nepodařilo sehnat něco lepšího.

Stvořitel hvězd

„Ve svým filmech doslova a do písmene vyráběl hvězdy,“ tvrdí o Formanovi Pištěk. „Byly to Milošovy nekonečné zkoušky jak s herci, tak s neherci. A pokud dal někomu hlavní roli, zrodila se okamžitě hvězda. A všimněte si, že ta jeho hvězda ale potom okamžitě zapadla. Hvězdu dělá režisér, protože ji vede a v tom byl Miloš geniální. Znám jen jednu jeho hvězdu, která nezapadla, a tou je Jack Nicholson. Přelet nad kukaččím hnízdem byl jeho nádherným výstřelem na nebe, ze kterého už nespadl.“

Miloš Forman, Amadeus a 8 Oscarů: V roce 1985 Češi ovládli Hollywood

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.