Exmanželka Formana Věra Křesadlová slaví »80«: Čím si vydělává? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Exmanželka Formana Věra Křesadlová slaví »80«: Čím si vydělává?

Exmanželka Miloše Formana Věra Křesadlová
Exmanželka Miloše Formana Věra Křesadlová (Profimedia.cz, archiv M. Formanové)

Exmanželka oscarového režiséra Miloše Formana (†86) oslavila osmdesátiny. Herečce a výtvarnici Věře Křesadlové se daří skvěle a raduje se, že její vlastnoručně vyráběné lampy zdobí i pražský Obecní dům.

Kulatiny oslavila Křesadlová skromně, s rodinami obou synů, dvojčat a divadelníků Petra (59) a Matěje (59), které má právě s Formanem, a také s nejmladším synem, dokumentaristou Radimem (47). Ten se narodil ze vztahu s režisérem divadla Semafor Janem Kratochvílem 73).

Zdraví semaforské herečce, která si zahrála ve filmech Intimní osvětlení, Žert, Skřivánci na niti nebo Homolka a Tobolka, prý zatím skvěle slouží a odpočívat se jí nechce. Naposledy ztvárnila maminku hotelové manažerky Marie v podání Ani Geislerové v romantické komedii Pohádky pro Emu v roce 2016.

Dalších rolí se ale vůbec nezříká, přestože má fůru práce, už před lety se totiž vrátila ke své původní profesi výtvarnice a ručně vyrábí lampy ze sklíček. „Nápad vyrábět lampy ve stylu Tiffany jsem dostala v roce 1969 v New Yorku, když jsem byla na návštěvě u Miloše. A asi za deset let jsem ho začala doma realizovat,“ řekla Aha! Křesadlová, jejíž první lampy vznikly na chalupě u Sázavy, kde měla ateliér s výhledem na řeku.

Miloš Forman, Amadeus a 8 Oscarů: V roce 1985 Češi ovládli Hollywood

Video se připravuje ...

„Zájemce si může vybrat tak z dvaceti lamp nebo zpracuji návrh vhodný do konkrétního interiéru a na přání zákazníka,“ vysvětluje herečka k lampám, jež dnes zdobí Obecní dům nebo domov herce Michaela Douglase (79).

Popřála jí i Martina

Ke kulatinám přála Křesadlové i spisovatelka Martina Formanová (58), která má s režisérem také dvojčata, Andrewa (26) a Jamese (26). Formanova smrt před šesti lety totiž vztahy mezi jeho americkou a českou rodinou velmi utužila. „Díky bohu, že nás ta ztráta ještě víc spojila,“ míní Martina.



Přečtěte si
Michelin
3. 3. 2024 • 10:12

správně a i její krásné lampy

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.