Kapelník Karel Krautgartner by dnes slavil 100 let: To on udělal Gotta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kapelník Karel Krautgartner by dnes slavil 100 let: To on udělal Gotta!

Karlové si v 60. letech výborně rozuměli.
Karlové si v 60. letech výborně rozuměli.  (Foto archiv J. Adama, ara)

Až do smrti mu Karel Gott (†80) nepřestával být vděčný! Když v roce 1958 porota soutěže Hledáme nové talenty ohrnovala nad tehdy 19letým zpívajícím elektromontérem nos, jazzman Karel Krautgartner (†60) byl jediný, kdo mu nabídl účinkování s kapelou.

Krautec, jak mu spoluhráči říkali, se hned nechal slyšet: „Něco v tom Gottovi je!“ Měl velký cit pro nadané lidi. V jeho orchestru hrával např. pozdější kapelník Václav Hybš (86). Robustní muzikant a milovník jazzu, od jehož narození právě dnes uplynulo 100 let, povzbuzoval začínajícího, tenkrát ještě amatérského zpěváka, jak mohl. „Začal jsem zpívat v kavárnách Alfa a Vltava,“ vzpomínal Gott rád na první přívaly obdivu tancechtivých žen a dívek.

„Pamatuji, když jsem zde do noci zpíval a ráno odjížděl tramvají do ČKD v pražských Vysočanech,“ dodával s oblibou Karel, když už sbíral Slavíky jako jahody v záhonu. Krautec žil v Československu s jugoslávskou kráskou, tanečnicí a herečkou Elen Tanasco. Uvízl kvůli tomu v hledáčku Státní bezpečnosti. Dost mu komplikovala život a temperamentní kapelník vyřešil nepříjemný tlak tím, že v roce 1968 emigroval. Nezadrželo ho ani to, že v té době šéfoval Tanečnímu orchestru Čs. rozhlasu. Jeho nahrávky byly v rádiu demonstrativně smazány a jméno vymazáno. Zemřel v září 1982 v Kolíně nad Rýnem.

Marek Ztracený na poctě pro Gotta: Nemám trému, ale respekt

Video se připravuje ...

Nad chodníkem slávy

Na rodném domě Karla Krautgartnera na náměstí v Mikulově je muzikantova busta. Dohlíží z výšky na hvězdy našich jazzových osobností na chodníku slávy. Je mezi nimi i Eva Pilarová (†80).

Vdova Elen: 102 let!

Zní to neuvěřitelně, ale Elen Tanasco oslavila loni v listopadu ve Vídni 102. narozeniny. Dokud to šlo, účastnila se v Mikulově každoročních Jazzových večerů pořadaných na počest svého muže.

Co bude, pokud Rusko nepustí plyn? Ivana překvapila fanoušky a požár v Chorvatsku

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.