V Devadesátkách objevili sud: MUSELI PŘIJET POTÁPĚČI AŽ Z OSTRAVY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Devadesátkách objevili sud: MUSELI PŘIJET POTÁPĚČI AŽ Z OSTRAVY

Kapitán Plíšek netrpělivě čeká na zprávy ze dna přehrady.
Kapitán Plíšek netrpělivě čeká na zprávy ze dna přehrady. (Foto ČT, ara)

Orlické vraždy se stávají hlavním tématem seriálu Devadesátky. Vyšetřovatel Martin Finger (51) alias kapitán Plíšek se nenechal odradit neochotou policejních potápěčů, kteří se odmítli ponořit do přehrady a najal si profíky z Ostravy. Tvrdě si šel za svým a první sud s mrtvolou byl na světě!

Policejní potápěči se totiž mohou ponořit pouze do hloubky 30 metrů a podle informací, které kriminalisté získali, byly sudy na dně orlické přehrady v hloubce 70 metrů. To už je hodně velký risk...

Určení místa

Problém s ponorem vyřešili vyškolení profesionálové z ostravské Báňské záchranné služby. Jejich pátrání bylo finančně hodně nákladné a vše platila pražská policie, vyšetřovatelé ale dostali zelenou a práce mohla začít. Objevil se ovšem další a velmi zásadní problém! Místo, kde by sudy mohly být. „Nabízela se hráz, kam se dá dobře dojet autem a hodit z ní sudy dolů. Ta byla propátrána poměrně rychle, protože všechno, co by spadlo do vody, by bylo zachyceno o tu hráz,“ řekl už dříve někdejší šéf středočeského úřadu vyšetřování Josef Doucha. Bylo potřeba najít alespoň jeden sud, protože jinak by vedení akci stoplo!

Dobrodružství ruské mafie v ČR: Skutečný příběh plný brutality

Video se připravuje ...

Malý zázrak

Další místem na zbavení se sudů byl tak vytipován Žďákovský most. A to byla trefa do černého. Kriminalisty tlačil čas a červencové teploty byly rájem pro sinice, takže potápěčům se zhoršovala ve vodě viditelnost. „Potápěči řekli, že jestli tento týden něco nenajdeme, přijdou na podzim, až bude čistší voda,“ řekl Doucha s tím, že první sud byl objeven opravdu za pět minut dvanáct. „Bylo to snad v předposlední, či dokonce poslední den toho týdne, kdy potápěči chodili pod vodu. Naštěstí se našel první sud, což byl malý zázrak,“ dodal.

Báňští hrdinové

Nálezcem prvního sudu byl potápěč Karel Waclawiec, jenž dodnes pracuje u Báňské záchranné služby Ostrava. Vedoucím celé potápěčské skupiny byl Tomáš Hradil. Do důchodu odešel v roce 2009.

Dětská hvězda

Jedním ze seriálových potápěčů byl Jura, jehož ztvárnil Matej Landl (58). Slovenský herec je bývalou dětskou hvězdou, který hrál hlavní chlapeckou postavu Karola v rodinném fantasy seriálu Spadla z oblakov (1978). Ten vypráví příběh mimozemšťanky, která umí chodit po vodě a různé další kousky. Přiletěla totiž z jiné planety a jmenuje se Majka z Gurunu. Landl se tam také ráchal ve vodě, když chtěl neznámou dívenku vytáhnout na břeh.

Trailer k seriálu Devadesátky

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.