Seriál Devadesátky: Berdychův gang řídily policejní špičky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Seriál Devadesátky: Berdychův gang řídily policejní špičky

2008: David Berdych jde k soudu. V lapáku se choval slušně, jednou dokonce pomohl potlačit vězeňskou vzpouru.
2008: David Berdych jde k soudu. V lapáku se choval slušně, jednou dokonce pomohl potlačit vězeňskou vzpouru. (Foto ČTK/R. Volfík, J. Hadač, Česká televize, TV Nova, ara)

Luxus, peníze a moc nelákaly v divokých devadesátkách jen kované gangstery. I policisté často v tichosti přešli na druhou stranu a stali se pravou rukou mafiánů, kteří byli s jejich dopomocí takřka nedotknutelní. Příběh nadporučíka Tůmy v podání Ondřeje Sokola ze seriálu České televize Devadesátky rozhodně není ojedinělý...

Přestože kauzy většiny zběhů kdosi zametl pod koberec, jedna z nich rezonuje dodnes. Jde o případ majora Josefa Opavy a poručíka Petra Koňaříka, kteří se bez nadsázky stali mozkem tzv. Berdychova gangu. Těžko říct, proč se zločinecké skupině kolem podnikatele Davida Berdycha začalo říkat právě takhle. Mnohem trefnější by totiž bylo pojmenování Opavův gang. Šlo o záležitost dosud nevídaných rozměrů. Policisté, kteří měli nekalé praktiky podsvětí rozkrývat, padouchy nejen kryli, ale dokonce je sami řídili! Korupce prorostla do nejvyšších sfér policejního aparátu.

Dobrodružství ruské mafie v ČR: Skutečný příběh plný brutality

Video se připravuje ...

Proti kamarádům, proti všem

Psal se rok 1994, když Berdych ukončil své »angažmá« vyhazovače v nechvalně proslulém Discolandu Sylvie Ivana Jonáka a rozjel vlastní podivný byznys. V následujících sedmi letech policie po celé republice prošetřovala desítky loupeží a přepadení kamionů spojených s únosy drobnějších podnikatelů; sem tam i vraždu. Způsob, jakým byly tyto zločiny prošetřeny, začal vzbuzovat pochyby i v investigativním novináři Janku Kroupovi. „V jižních Čechách umřel řezník, a to tak, že se dvakrát bodnul do srdce, nůž vyndal a píchnul ho za sebe do stromu. A podle policistů to byla sebevražda,“ vzpomíná. „Zvláštní bylo, že kolem všech těchto případů se točili stejný lidi. Nejenom zločinci, ale i policajti.“ Podivností si začali všímat i kriminalisté z odboru boje s organizovaným zločinem Helena Kahnová a Tomáš Gregor. „Ti zločinci při přepadeních vystupovali jako příslušníci policie. Dokonce používali i policejní vybavení. A my jsme si s Tomášem říkali, kde to, proboha, vzali?“ popisuje Kahnová. 

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (30.1.2022)

Trailer k seriálu Devadesátky

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Uživatel_5564857
30. 1. 2022 • 20:43

V úvodu projíždí BMW se zřetelnou SPZ. od kdy na SPZ není povinná etiketa emisní zkoušky??? V devadesátkách povinná byla.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.