Mezi nebem a zemí? Janžurová o momentu skonu Karla Gotta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mezi nebem a zemí? Janžurová o momentu skonu Karla Gotta

Iva Janžurová a Karel Gott
Iva Janžurová a Karel Gott (archiv)

Často na něho vzpomíná, zejména teď, v podzimních měsících. Je to přes dva roky, co Karel Gott (†80) odešel a herečka Iva Janžurová (80) si vždy vybaví, jak v tu dobu zvadla i její oblíbená orchidea. V knížce Petra Macka Včera, dnes a zítra věnovala letitému příteli kapitolu se vzpomínkou.

Znali se přes padesát let, od roku 1968, kdy točili Píseň pro Rudolfa III. Jednou dokonce Karel Gott v proslaveném pořadu ze Slaného veřejně prohlásil, že jako herečky si váží právě Ivy Janžurové. Iva ráda vzpomíná i na Gottovu návštěvu Audience u královny ve Stavovském divadle.

Iva Janžurová: Proč musí mluvit sprostě? Může za to syndrom!

Video se připravuje ...

„Poprosil mě, jestli bych ho pozvala, a když jsem nahlas přemýšlela, že mi vedení občas poskytne lóži, zastavil mě, že chce jen přístavek. Ale samozřejmě jsem jim lóži zařídila. Pozvali mne potom s Ivankou na večeři a ten asi dvouhodinový večer také patří k okamžikům, které v sobě uchovávám. Karel se mnou sdílel své dojmy z představení a bylo vidět, jak nad tím přemýšlí, jak je informovaný a zasvěcený, co se týče obsahu hry a různých premiérů Spojeného království, kteří se ve hře před královnou střídají. Byl nadšený. Pak mi poslal orchideu, kterou jsem doma opatrovala, a když začala chřadnout, bála jsem se o jeho život. Na chvíli se z úplné smrti ještě zdvihla, na Vánoce 2018 jsem jim posílala péefko se znovu rozkvetlou orchideou a brala to jako znamení, že Karel svoji nemoc zvládne...“

Když ale květina začala zjara 2019 uvadat, nechala si to raději pro sebe, Gottovým nic pochopitelně neříkala, Věděla, že symbolické propojení víc než naznačuje. „Když definitivně zvadla, Karel po pár dnech také odešel. Tehdy jsem celý den proplakala,“ svěřila se oblíbená herečka. Karel Gott zemřel 1. října 2019, krátce po oslavě svých osmdesátin. 

Iva Janžurová na zahájení Febiofestu: Před filmem o Gottovi utekla!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.