Tajemství Mekyho Žbirky (†69): Utajené spojení s Gottem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Tajemství Mekyho Žbirky (†69): Utajené spojení s Gottem

Jedna z posledních společných fotek Karla Gotta a Mira Žbirky.
Jedna z posledních společných fotek Karla Gotta a Mira Žbirky. (Foto Aha! – Marek Pátek, Dana Kolářová, ČTK/Michal Krumphanzl, ara)

Všichni vědí, že nedávno zesnulý Miro Žbirka (†69) vyfoukl Karlu Gottovi (†80) v roce 1982 Zlatého slavíka. Téměř nikdo ale neví, že božský Kája si s Mekym občas tajně dvojhlasně zazpíval! Většinou tak činil, když měli na nějakém vystoupení společnou šatnu, anebo potom u sebe doma na Bertramce.

Když Žbirka porazil Gotta po jeho dvacetiletém prvenství ve Slavíkovi, ani jeden z nich to nečekal. Nakonec ale Gott uznal, že si to právem zaslouží. „Nikdy v životě jsme se o mém Zlatém slavíkovi s Karlem nebavili. Začali jsme si spolu ale zpívat po šatnách,“ prozradil sám Žbirka. „Poprvé to bylo, když jsme natáčeli něco pro televizi, myslím v Kolíně, a měli jsme společnou šatnu.

Já si zpíval Cathy’s Clown od Everly Brothers. A vtom přišel Karel a znamenitě přidal ten komplikovaný druhý hlas,“ popisoval Meky. „To dokázal jenom můj bratr, který mě to naučil,“ vzpomínal na svého staršího brášku Jasona, který bohužel v 25 letech spáchal sebevraždu. Šokovaný Žbirka si tehdy okamžitě říkal – to není jen tak, on to zná! A Gott mu zřejmě četl myšlenky, protože mu pověděl: „Everly Brothers miluju, vždyť jsem na nich vyrůstal!“ Od té doby si sem tam, když byla příležitost, Gott se Žbirkou dvojhlasně zazpívali.

Nemoderný chalan

V roce 1982 se stal Žbirka prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi (†76) byl tak druhý, kdo dokázal porazit Gotta. Karel to tehdy okomentoval památnou větou: „Nevadí, Zlatých slavíků mám doma celou »žbírku«!“ Později na to dvaačtyřicetinásobný Slavík zavzpomínal pro Aha! takto: „Absolutně jsem to nepředpokládal. Potom jsem pochopil, že rok 1982 byl ale skutečně rokem »nemoderního chalana« z Bratislavy, který se narodil anglické matce a slovenskému otci. A uznávám, jeho Atlantída nebo Biely kvet, které si sám složil, dosáhly ojedinělého úspěchu.“

Bohuš Matuš vzpomíná na Žbirku (†69): Jeho specifický hlas nenahradí nikdo

Video se připravuje ...

Dojemný vzkaz vdovy

Vdova Kateřina Žbirková (54) poslala prostřednictvím sociálních sítí vzkaz fanouškům svého zesnulého manžela. „Děkuji vám za projevy soustrasti a účasti. Moc mi pomáhá vědět, jak jste Mekyho měli rádi. Jsem připravena Mekyho plány dotáhnout, jak si přál. Dal mi k tomu instrukce,“ píše vdova. S odchodem manžela se snaží vyrovnat jako matka v lednu zesnulého zpěváka Davida Stypky (†41), která dělá, jako by její syn stále žil. „Takže: Dělejme, jako že Meky je. Vaše a jeho Katka,“ uzavřela Žbirková.

Notovali si i po rakovině

Naposledy si zazpívali na Bertramce jen krátce poté, co Gott překonal rakovinu mízních uzlin. Když měl po posledních chemoterapiích, dohodl se s Mekym, že si na Karlově prvním vystoupení zanotují společně hit Adresát neznámý, což je převzatá skladba od Beatles, jež oba dva milovali. „A já jsem skutečně šel k němu domů na Bertramku a tam jsme to fakt nacvičili. Jako pedantně, kam patří který hlas. To bylo neuvěřitelné, že jsem něco takového s ním zažil. Dokonce jsem tam tehdy poprvé viděl hrát na kytaru jeho dceru,“ vzpomínal Žbirka na návštěvu u Gotta.

Pohřeb jen pro zvané!

Poslední rozloučení s Mekym se uskuteční v pátek 19. listopadu od 14 hodin ve strašnickém krematoriu. Vzhledem ke covidovým opatřením ale do velké síně vpustí organizátoři pouze členy rodiny a kamarády. Fanoušci budou moci na prostranství před krematoriem sledovat pohřeb na obrazovkách a zapsat se do kondolenční knihy. Přenos z obřadu poběží také na zpěvákově facebookovém profilu. Na pohřeb se podle informací Aha! chystá také mnoho Žbirkových kolegů i fanoušků ze Slovenska. Věnec plánuje zaslat také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (48).

František Janeček o Žbirkovi (†69): Jak to měl s Gottem, kterého porazil ve Slavíku?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.