Miroslav Žbirka (†69): Vdovu pojí nitky s prezidentem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Miroslav Žbirka (†69): Vdovu pojí nitky s prezidentem

Miroslav a Kateřina Žbirkovi spolu strávili více než třicet let.
Miroslav a Kateřina Žbirkovi spolu strávili více než třicet let. (archiv Blesku)

O pražském Paláci Lucerna Miroslav Žbirka (†69) hovořil jako o magickém místě, které je pro jeho život klíčové. Nějaký čas v něm dokonce i bydlel. Jak to? Málokdo totiž ví, že jeho manželka Kateřina je spřízněná s Václavem Havlem (†75), jehož rodina Lucernu postavila!

O svém vztahu k tomuto slavnému paláci Žbirka promluvil, když zde před třemi lety křtil svoje album Double. „Je to důležité místo pro můj život, složil jsem tu řadu věcí, třeba Čo bolí, to prebolí,“ usmíval se zpěvák na křtu. Čím to, že svoje pražské útočiště, kam se přestěhoval počátkem devadesátých let, našel zrovna tam? Díky své manželce Kateřině! Jejím vzdáleným příbuzným byl totiž dědeček Václava Havla, který postavil Palác Lucerna. Sama Kateřina pochází z rodiny architektů Niklasů, její otec je specialista na obchodní právo JUDr. Jaroslav Niklas, který vlastní mj. Dům U Tří mušketýrů na Starém Městě.

Přišla dělat rozhovor

Příběh lásky Mekyho a jeho Kateřiny, který trval 35 let, je jako vystřižený z romantického knižního bestselleru. „Dělala jsem do školního časopisu rozhovory se známými lidmi a došlo na Mekyho a jeho koncert v Lucerně,“ vzpomínala Kateřina v talkshow 7 pádů Honzy Dědka. Tehdy průbojná studentka gymnázia využila toho, že budovu pražské Lucerny znala díky babičce, která zde bydlela, velmi dobře. Ke zpěvákovi se dostala zadními cestami až do šatny. „Byla jsem docela drzá. Prostě jsem zaklepala, že je potřeba udělat rozhovor,“ smála se v pořadu Kateřina.

Manželka Žbirky: Bála jsem se, že dostane infarkt!

Video se připravuje ...

Složil jí Katku

Meky si myslel, že rozhovor byl předem domluvený, a tak svolil, že se druhý den setkají v obchodním domě, kde měl autogramiádu. Polichocena zájmem slavného zpěváka si počkala na konec autogramiády a odebrali se na kávu, kde mělo interview proběhnout. To se ale neuskutečnilo nikdy. Jejich první společná káva se proměnila v dlouhou debatu a čtyřleté randění, při kterém vznikl Mekyho hit Katka.

„Stýskalo se mi, sedl jsem ke klavíru a složil jsem tuhle píseň. Když byla hotová, chtěl jsem jí Katce hned pustit. Tak jsem jí to pustil do telefonu z kazety, doteď si pamatuju číslo pevné linky,“ usmíval se Žbirka. V roce 1988 se uskutečnila svatba na Staroměstském náměstí. Miroslav Žbirka zemřel ve středu 10. listopadu. Zanechal tu po sobě choť Kateřinu, s níž měl dceru Lindu a syna Davida. S první ženou Helgou měl ještě dceru Denisu.

Blesk Podcast: Laco Lučenič smrt Mekyho (†69) nepřijal. Tvořili spolu hity

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
15. 11. 2021 • 05:34

Průbojná je velmi slušně řečeno hodnocení manzelky.A totéž pí.Travnickova vždy si vezme slovo a vysvětluje 3 oříšky. Pro verejnost to jsou neznámé osoby , těžce stravitelné.Zbirku už neboli nic ,škoda milého umelce

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.