Zesnulý Menzel (†82): Jak to měl s penězi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zesnulý Menzel (†82): Jak to měl s penězi?

Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel.
Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel. (Profimedia)

Do kin na jeho filmy pravidelně mířily statisíce tisíce diváků, kteří v pokladnách nechávali miliony korun! Oscarový režisér Jiří Menzel (†82) ale podle dřívějších slov své ženy Olgy Menzelové (42) žádný boháč nebyl.

V posledních letech žil hlavně z honorářů za účast na festivalech a z důchodu. Jak to, že neměl miliony na účtu, když patřil mezi režisérskou špičku? Stejně jako většina režisérů bral za minulého režimu, ale i po revoluci, jednorázový (a často ne malý, pozn. red.) honorář za natočení snímku, který pak ale rychle utratil. Při práci na filmu Obsluhoval jsem anglického krále v roce 2006 si ale nechal poprvé do smlouvy zanést, že dostane také odměnu za prodej lístků, což za minulého režimu ani nešlo.

Jiří Menzel se zamýšlí nad úlohou herců a režisérů:

Video se připravuje ...

„Za barrandovské filmy nám režisérům nikdy nic nedali. Tantiémy dostávali jen autoři scénáře a autoři hudby. Ti byli chráněni mezinárodními organizacemi. Za Vlaky (Ostře sledované vlaky, pozn. red.), které měly velkou návštěvnost a prodaly se do celého světa, jsem dostal honorář dvacet sedm tisíc, akorát na trabanta. Toho jsem si také koupil,“ vzpomínal před časem Menzel. Pro režiséra takových trháků jako Postřižiny nebo Na samotě u lesa byly naopak vždy velkým příjmem honoráře za účasti na filmových festivalech po celém světě, které se jednorázově šplhaly i ke čtvrt milionu korun.

Oscar za 9 200 Kč
Taková je v přepočtu hodnota zlaté sošky Oscara, kterého Menzel dostal za Ostře sledované vlaky.

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82)

Video se připravuje ...



Přečtěte si
fjdksla
5. 10. 2020 • 10:05

No, ještě že Olga byla tak za vodou, že ho vytrhla z bídy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.