Životopisec hvězd Jan Novák: Proč odmítl psát o Gottovi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Životopisec hvězd Jan Novák: Proč odmítl psát o Gottovi?

Karel Gott
Karel Gott (Foto: David Kundrát, Facebook )

Vzbudil teď rozruch 900stránkovým životopisem našeho nejslavnějšího žijícího spisovatele Milana Kundery (91). Miloš Forman (†86) si ho vybral jako spoluautora své autobiografie Co já vím? a k sepsání knihy o sobě ho před rokem a půl vyzval i Karel Gott (†80). Slavíkovy memoáry ale Jan Novák (67) nakonec nenapsal. A česko-americký spisovatel, který byl nominován i na Pulitzerovu cenu, odmítá tvrdošíjně říct proč. Proč?

Máte za sebou dvě biografie. O bratrech Mašínech a Miloši Formanovi. Proč jste se pustil do knihy Kundera: Český život a doba?

„Bylo to trochu jinak. Miloš Forman ze mě udělal svého autobiografa, psali jsme spolu příběh jeho vlastního života. Kniha Zatím dobrý je zase pravdivý román o Mašínech. Ale Kundera je čistý životopis. Pustil jsem se do něj, když jsem zjistil, že měl záhadný život a že si k němu vymyslel ještě jeden.“

Kunderu znáte osobně? Kde jste při psaní bádal, s kým vším jste hovořil?

„Kunderu osobně neznám, ale prožil jsem s ním čtyři roky. Dva roky jsem jenom četl jeho věci, prolézal archivy a mluvil s pamětníky, od jeho spolužáků přes jeho kamarády po jeho kolegy. Další dva roky jsem při tom ještě psal. A pak trvalo ještě další rok, než se našel skvělý redaktor a než jsme knihu dokončili.“

Dokument o Gottovi bude i s Dominikou, má to ale háček! A Lounová si nechala zmrazit vajíčka

Video se připravuje ...

To oscarový režisér Miloš Forman s vámi na autobiografii spolupracoval. Jak kniha vznikala?

„Kniha Co já vím? byl můj nápad, ale pustili jsme se do ní teprve poté, co jsem s Milošem strávil spoustu času a vypil říčku piva při práci na Valmontovi. Všechno to začalo tím, že mi Miloš zavolal do Chicaga, že potřebuje pomoct s anglickými dialogy do Valmonta, a já pak prošel všemi fázemi natáčení. Nejvíc času jsme spolu strávili ve střižně, kde se úplně přepisovaly celé scény, což jsem netušil, že je vůbec možné. Byla to skvělá filmová škola.“

Vídal jste se s Formanem i po knize?

„Vídal jsem se s ním, kdykoli to bylo možné. A přáteli jsme se stali už během Valmonta. Chodil jsem s ním na báječné večeře od Los Angeles po Paříž. V New Yorku jsem nikdy nevěděl, jak večer skončí, jestli nepotkáme Normana Mailera nebo Francise Coppolu anebo nepůjdeme na šláft r u ň k s Jimem Carreym. No a s Martinou, jeho ženou, už máme navždycky společné to, že jsme oba měli Miloše rádi.“

Karel Gott vás také oslovil, abyste napsal jeho biografii. V březnu minulého roku se s vámi na Bertramce setkal bývalý ředitel Českého domu v Moskvě Miloš Jaro a Karel mu vás radostně představil jako svého životopisce. Proč jste knihu nakonec nepsal?

„Byl jsem osloven a to je všechno, co vám k tomu mohu říct. Nezlobte se, ale o Gottovi to bude jen – no comment.“

Protože jste si představoval rovnoprávné spoluautorství jako jste měl s Formanem? A v případě Karla jste měl být jenom námezdní silou bez názoru, jejíž jméno bude napsáno možná někde v tiráži? Nebo proč?

„No comment...“

Dobře. Tak mi aspoň povězte, zda jste za ten krátký čas, co jste měl k dispozici, trochu Karla Gotta poznal. Jaký byl ve vašich očích »idiot hudby«, jak ho ve své knize Kniha smíchu a zapomnění nazval Kundera?

„No comment.“

Celý rozhovor najdete v tištěné verzi Aha!

Bez urážky Zuzany Bubílkové: Jak Gott zachránil Matuše? A kdo bude tlumočit Schillerové?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.